Fredrik Reinfeldt. Foto: TT

Reinfeldt till Bryssel för EU-toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Hur hårda och tuffa EU-länderna ska vara mot Ryssland efter Ukraina-krisen är frågan som gjort det svårt att enas om vem som ska bli EU:s nya utrikesrepresentant, eller EU:s utrikeschef som jobbet också kallas. Efter att ha misslyckats i juli ska regeringscheferna nu försöka att enas vid extrainsatt toppmöte idag i Bryssel.

På förmiddagen ska statsminister Fredrik Reinfeldt (M) få förhandlingsmandat i riksdagens EU-nämnd. Sen flyger han till Bryssel där regeringschefernas toppmöte börjar kl 16 idag.

Socialdemokraternas Marie Granlund säger att de stöder italienskan Federica Mogherini.

Kvinna och (S)-politiker

– Hon är kvinna och kommer från den socialdemokratiska partigruppen och båda sakerna behövs i toppen för EU. Men hittills har vi inte fått veta så mycket om vem Reinfeldt vill se, säger Marie Granlund till SVT.

Efter valet till EU-parlamentet i maj så ska en rad ledande befattningar inom EU:s utses för kommande mandatperiod på fem år. I juli valde EU-parlamentet kristdemokraten Jean-Claude Juncker från Luxemburg till ny ordförande för EU-kommissionen. Praxis inom EU-politiken gör att med hänsyn till att socialdemokraterna blev den andra stora partigruppen vid EU-valet så ska ett toppjobb också gå till socialdemokraterna.

Italien beroende av Ryssland

Italiens vänsterregering har föreslagit sin utrikesminister Federica Mogherini. Hon är 41 år och har varit utrikesminister ett halvår. I juli kom invändningar från Polen och baltiska stater mot att Italien och Federica Mogherini är för mjuka mot Ryssland och president Putin. Kritikerna pekar på att Italien är beroende av rysk gas och affärskontakter med Ryssland, och att den italienska regeringar varit tveksamm till handelssanktioner och bestraffningar av Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön och det ryska stödet till rebellerna i östra Ukraina. Federica Mogherini kritiseras för att hon är oerfaren som utrikespolitiker och för att hon i början av juli reste till Moskva och gjorde ett vänskapligt besök hos Vladimir Putin.

Andra förslag till posten som EU:s utrikesrepresentant är Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski och Bulgariens EU-kommissionär Kristalina Georgieva.

Kompromiss möjlig

Inför toppmötet idag verkar en kompromiss trolig, där utnämningen kopplas till ett annat toppjobb. Federica Mogherini får posten som EU:s utrikesrepresentant. På posten som rådsordförande utses Polens premiärminister Donald Tusk eller Lettlands fd premiärminister Valdis Dombrovskis. De företräder regeringar som krävt hårdare sanktioner mot Ryssland och i EU:s toppskikt skulle det då bli en balans som avspeglar de åsiktsskillnader som finns bland EU-länderna. Rådsordföranden förbereder och leder regeringschefernas toppmöten och företräder EU vid möten med andra länders statschefer.

Fler sanktioner möjliga

Toppmötet idag kommer också att ha särskilda diskussioner om en rad problem i EU:s grannskap, Ukraina-Ryssland, Irak och Syrien, Israel-Gaza och Libyen. Regeringscheferna kommer att diskutera om flera sanktioner och bestraffningsåtgärder ska sättas in mot Ryssland efter uppgifterna om ryska soldater inne i östra Ukraina.

Bildt och Malmström

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) nämns som kandidat till utrikesposten i en del mediespekulationer, men han ses av många som för hårdför mot Ryssland.

Innan övriga poster kan utses inom EU-kommissionen måste det klarna vem som blir utrikesrepresentant eftersom den personen också är vice ordförande i EU-kommissionen. Senare i september ska kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker presentera vilket uppdrag Cecilia Malmström (FP) och övriga länders EU-kommissionärer ska få.

Sedan väntar utfrågningar och förhör med alla kandidater i EU-parlamentet, och sen ska parlamentet rösta för att godkänna alla nya kommissionärer. Om tidtabellen kan hållas ska den nya EU-kommissionen och den nya utrikesrepresentanten tillträda den 1 november.

FAKTARUTA KANIDATERNA

EU:s utrikesrepresentant

Idag: Catherine Ashton, Storbritannien

Föreslagna: Federica Mogherini, utrikesminister Italien

Radoslaw Sikorski, utrikesminister Polen

Kristalina Georgieva, EU-kommissionär Bulgarien

EU:s rådsordförande

Idag: Herman Van Rompuy, Belgien

Föreslagna: Donald Tusk, premiärminister Polen

Valdis Dombrovskis, fd premiärminister Lettland

Andrus Ansip, fd premiärminister, Estland

Helle Thorning-Schmidt, statsminister Danmark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.