Pro-ryska rebeller förberder sig för övertagandet av Ukrainska arméns ställningar på Donetsks flygplats på söndagen.

Nytt krismöte om Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Kontaktgruppen för Ukraina möts i dag i den vitryska huvudstaden Minsk. Att döma av kommenterar inför mötet verkar ett genombrott om konflikten i östra Ukraina inte sannolikt.

I mötet deltar representanter för regeringen i Kiev, Ryssland och säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE, men det är oklart om proryska rebeller i östra Ukraina är representerade.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov sade inför mötet att han räknar med att det främst ska ha fokus på att nå ett omedelbart och villkorslöst eldupphör.

Krimkonflikten

Ukrainska styrkor måste dra sig tillbaka från positioner där de kan nå civila mål, sade han.

”Ingen intervention”

Enligt Lavrov kommer det inte att bli någon intervention i Ukraina från rysk sida.

– Vi är enbart för en fredlig lösning på den ytterst allvarliga krisen, på tragedin, sade Lavrov.

Att parterna skulle närma sig varandra verkar inte sannolikt med tanke på kommentarer från Kiev.

Ukrainas president Petro Porosjenko anklagar Ryssland för ”direkt och öppen aggression”, vilket radikalt ska ha förändrat balansen på slagfältet i östra Ukraina.

– Direkt och öppen aggression har startats mot Ukraina från en angränsande stat. Det har förändrat situationen i konfliktzonen på ett radikalt sätt, sade han i ett tal på militärakademin i Kiev enligt Reuters.

”Ryska soldater”

En militärtalesman säger att ukrainska soldater har fått order om att retirera från flygplatsen i Luhansk, där de påstås ha stridit med en förstärkt rysk pansarbataljon. Sju ukrainska soldater har dödats inom ett dygn.

Försvarsminister Valerij Geletej säger att ryska styrkor rör sig mot andra städer i regionen, däribland den största staden Donetsk.

– Informationen att ryska soldater är där har bekräftats, hävdar han utan att närmare presentera bevis.

Nato beskyller Ryssland för att ha skickat 1.000 reguljära soldater över gränsen, som till stor del inte längre kontrolleras av Kiev.

Ledande amerikanska senatorer vill att USA sänder vapen till Ukraina för att bekämpa Ryssland och vad de kallar den ryska ”invasionen”, rapporterar amerikanska medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet