Bilden till vänster, som offentliggjorts av Islamiska Staten, uppges visa hur de syriska soldaterna förs ut i öknen för att mördas. Foto: TT

Nytt massmord i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett massmord av soldater ska ha ägt rum i Syrien. Den skräckinjagande videon från avrättningen är en del av Islamiska Statens mediestrategi, säger mellanösternanalytikern. En strategi som hittills varit väldigt framgångsrik.

Enligt uppgifter från det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter tillfångatogs de syriska soldaterna under ett flyktförsök från en flygbas i nordöstra Syrien som den sunniextremistiska rörelsen Islamiska Staten, IS, stormat. De samlades sedan ihop och mördades, en efter en.

I en video som lagts upp på Youtube kan man se vad som uppges vara de syriska soldaterna då de förs de ut i öknen under vapenhot i sina underkläder. Enligt tweets från konton som tillhör IS-anhängare ska omkring 250 män ha mördats av terrorgruppen.

Terroriströrelsen IS

Bildt: Hemskt och vedervärdigt

En talesman för det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter uppger till AP att minst 160 militärer avrättats i den nordliga Raqa-provinsen sedan helgen.

– Det är förfärligt, hemskt och vedervärdigt. Det visar vilka krafter vi kommer att ha att tampas med och vikten av internationella kraftansträngningar för att i förening med ”moderata” krafter i den delen delen av världen bekämpa denna ondska, säger utrikesminister Carl Bildt till SVT.

”Vi spelar med i deras spel”

Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet och Mellanösternanalytiker, säger att videon på det påstådda massmordet är en del i terrororganisationens framgångsrika medietaktik.

Skräckinjagande bilder och ett rykte som sprider sig snabbt gör att syriska soldater, och även andra rebellgrupper, inte vågar stå emot IS – vilket i sin tur lett till att gruppen kunnat ta över vissa byar och posteringar utan att avfyra ett enda skott. Det är en strategi som världens medier, enligt Per Jönsson, har del i.

– Vi spelar med i deras i deras spel. Än så länge går de segrande framåt och det globala ståhejet kring halshuggningar och den här typen av massmord spelar rakt i Islamiska Statens händer.

Men måste vi inte berätta vad som sker?

 – Visst måste man det. Man kan tänka på vad det kan få för effekter och rapportera utan att göra det för stort, att ha analys och sätta allting i sitt sammanhang. Jag tror att allt som publiceras som är väldigt spektakulärt kan få fler missnöjda unga män att åka till Irak och ansluta sig till IS.

Komplex organisation

FN skriver i en rapport som släpptes på tisdagen att Islamiska Staten begått omfattande krigsförbrytelser i Syrien, och att terrorgruppen har rekryterat barn för att kriga. Enligt rapporten är massmord vanligt, och det är inte heller sällsynt att lokalbefolkning i de övertagna områdena tvingas se på.

Men IS är långt mer komplex än en terrorgrupp som mördar och sprider skräck var de än de drar fram, säger mellanösternanalytiker Per Jönsson.

– Det här är en organisation som verkligen använder terrormetoder – till och med mer än al-Qaida – och begår en oändlig rad av hemskheter. Men det är också en organisation som gör anspråk på att vara en stat och förser sina ”medborgare” med lugn och ro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet