Nytt spionvirus upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Forskare tror att en nation och inte ”vanliga” hackare ligger bakom det nya hotet.

Det ryska säkerhetsbolaget Kaspersky säger sig ha hittat ett nytt virus som är mycket mer kraftfullt än Stuxnet – det virus som bland annat fick skulden för att ha slagit ut iranska urananrikningscentrifuger 2010.

Kan spela in ljud

Det nya viruset har fått namnet Flame och är utformat för att sniffa igenom det mesta på den smittade datorn. Det tar skärmdumpar när man använder e-postprogram och lagrar lösenord man knappar in. Programmet kan också spela in ljudsnuttar från datorns mikrofon och skicka iväg det över nätet – samt installera ny program på datorn.

-Det är ganska fantastiskt och väldigt komplext, sa Alexander Gostev, säkerhetschef på Kaspersky Labs. Det är ett av de mest komplexa hot vi någonsin upptäckt.

Finns i Iran och Syrien

Flest infekterade datorer har Kaspersky hittat i Iran, Israel/Palestina, Sudan och Syrien, vilket stärker tron på att något lands säkerhetstjänst eller militär ligger bakom viruset.

-Flame är inte utformat för att stjäla pengar från bankkonton och är väldigt annorlunda än de enkla program som hacktivister använder, sa en talesman för Kaspersky.

Viruset ska ha varit aktivt sedan 2010.

-Det är i princip en dammsugare för känslig information, sa professor Alan Woodward vid universitetet i Surrey till Wired.

BBC och Wired skriver mer om saken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.