Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Nyval kan föra Israel ännu längre åt höger

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det kan bli nyval i Israel någon gång i mars 2015. Det verkar som om detta val skulle ge den konservative premiärministern Benjamin Netanyahu större utrymme att till exempel fortsätta sin bosättningspolitik, som internationell rätt förbjuder.

Det är flera olika frågor som gjort att Netanyahus höger-mitten-koalition har brustit. De två mittenpartier som varit med i koalitionen har kritiserat Netanyahu kraftigt de senaste veckorna.

Man strider om ett förslag som innebär att Israel i framtiden skulle kallas en judisk stat. Det är högernationalistiska krafter som har tagit initiativet till detta..

Många kritiker menar att följden av detta kan bli att de 20 procent av Israels medborgare som är araber (palestinier) blir ett slags andra klassens medborgare. Både Lapid och Livni är mot denna lag.

Netanyahu har varnat dem och de senaste dagarna blev spekulationerna om nyval allt mera intensiva.

Fått sparken

Mittenpolitikern Yeir Lapid som är finansminister har fått sparken av Netanyahu. De strider bland annat om 2015 års budget.

Lapid vill ha skattelättnader för de som köper sitt första egna hem. Det är en stor fråga liksom överhuvudtaget att ge medelklassen bättre villkor. Israels ekonomiska tillväxt har minskat efter 50-dagarskriget i somras mot Hamas i Gaza.

Även hans justitieminister – från ett annat mittenparti –Tzipi Livni har fått sparken på grund av oenigheten.

Netanyahus regering är närmast högerdominerad men behöver mittenpartierna som stöd. Han skulle kunna försöka förhandla med religiöst ortodoxa partier för att få en majoritet istället men han har alltså valt nyval.

Säkra sin framtid

Hans mittenkolleger i koalitionen menar att det är en plan Netanyahu nu sätter i verket för att säkra sin framtida position. Valet äger rum två år innan nästa ordinarie val. Den nuvarande regeringen tillträdde i början av förra året.  

En opinionsmätning visar att Netanyahus popularitet ligger på 35 procent. Det är en nedgång med 7 procentenheter jämfört med hur det var efter avslutandet av Gaza-kriget. Men han är ändå den populäraste ledaren.

Men mitten och höger har också stridit om frågor som rör Palestinafrågan. Åtskilliga bedömare menar att en segrande Netanyahu skulle kunna fortsätta sin utbyggnad av de judiska bosättningarna på ockuperat område på Västbanken, vilket strider mot internationell rätt. Även USA har kritiserat – eller åtminstone beklagat – denna politik.

Ännu mer åt höger

Detta skulle ytterligare försvåra samtal med palestinier om en lösning som kan skapa en palestinsk stat bredvid Israel.

Lapid har anklagat Netanyahu för att försvåra förhandlingarna med palestinierna. Han har också anklagat Netanyahu för att ha försämrat Israels förhållande till USA.

Men politiska bedömare menar att detta inte är en strid om enskilda lagförslag utan att det handlar om att Netanyahu är trött på meningsmotsättningarna som varit inom koalitionsregeringen.

Han hoppas nu kunna bilda en ännu mer högerinriktad regering efter nyvalet, där han alltså är tippad som segrare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.