Obama: Samarbete är bättre än invasion

Uppdaterad
Publicerad

Terrorism är fortfarande det största hotet mot USA, anser president Barack Obama. Nu vill han starta en fond för att finansiera tätare samarbete med länder där det finns terrorister.

Talet i dag handlade om inriktningen på den utrikespolitik som Barack Obama kommer att föra under de två och ett halvt år han har kvar i Vita huset. Framträdandet skedde på den anrika militärskolan West Point utanför New York, bara en dag efter att Obama avslöjat sina planer för de amerikanska trupperna i Afghanistan. 

”Terrorism största hotet”

Obama menade i sitt tal att det största hotet mot USA fortfarande är terrorism. Det viktigaste beskedet presidenten gav var att han kommer be kongressen om stöd för en ny fond för samarbete och partnerskap med länder. Fonden ska vara på upp mot fem miljarder dollar och syftar till att bidra till utbildning av säkerhetsstyrkor i Jemen och multinationella operationer i Somalia.

– Att invadera varje land där det finns terrorister är naivt. Vi måste samarbeta tätare med länder där terroristerna finns. Hoten mot USA kommer inte längre från en centraliserad al-Qaida organisation utan från decentraliserade celler. Det minskar risken för attentat liknande den elfte september men ökar risken för attentat mot till exempel amerikanska ambassader utomlands, som i Benghazi, sade Obama i talet.

Obama-administrationen fick stark kritik för hanteringen i samband med attacken 2012 mot USA:s konsulat i den libyska staden Benghazi. I attacken dödades ambassadören.

Stödjer Syriens grannländer

Ett annat viktigt besked var att USA kommer att stödja de länder som ligger närmast Syrien. Obama menade att det inte finns några enkla svar på hur konflikten i Syrien ska lösas.

– Inga militära medel kan stoppa lidandet. Vi ska inte placera amerikanska trupper i Syrien. Vi kommer att stödja Jordanien, Libanon, Turkiet och Irak med bistånd för att hjälpa flyktingar, men också i arbetet mot terrorism.

Svar på hård kritik

Talet ses av experter som ett svar på den hårda kritik som Obama utsatts för de senaste åren. Hans meningsmotståndare anser att han inte visat tillräckligt starkt ledarskap under inbördeskriget i Syrien, konflikten i Ukraina och i kriget mot terrorismen. I talet svarade Obama på kritiken.

– USA måste alltid leda på världens scen. Om inte vi gör det kommer ingen att göra det. Vår militär är ryggraden i ledarskapet. Men bara för att vi har en stor hammare betyder det inte att alla problem är en spik.

Kritiserade Ryssland

Obama kritiserade också Ryssland i talet. Han menade att Rysslands agerande i Ukrainakrisen för tankarna till tiden då sovjetiska tanks rullade genom östra Europa. Och han menar att USA haft en viktig roll i konflikten mellan Ukraina och Ryssland.

– USA isolerade tillsammans med våra allierade Ryssland snabbt och samlade världsopinionen. I går pratade jag med Ukrainas nästa president. Det finns utmaningar i Ukraina. Men tillsammans med våra allierade och genom internationella institutioner har vi hjälpt till att ge folket i Ukraina en möjlighet att välja sin framtid.

Ny plan för Afghanistan

Obama menade också att när USA:s engagemang i Afghanistan minskar finns möjlighet att starkare fokusera på antiterrorism i andra länder. I går meddelade Obama att USA kommer att ha kvar 9.800 soldater i Afghanistan från och med 1 januari 2015, då den militära operationen anses avslutad. Därefter kommer fokus för de kvarvarande soldaterna att var utbildning av afghansk militär.

I slutet av 2015 kommer trupperna att halveras i antal. Och när Barack Obamas ämbetsperiod är över hösten 2016 ska inga amerikanska soldater vara kvar i Afghanistan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.