Obama i möten om barnmigranter

Publicerad

På flykt undan fattigdom och våld korsar tiotusentals barn, de flesta från Centralamerika, utan sina föräldrar gränsen till USA. Nu ska president Barack Obama träffa centralamerikanska ledare för att försöka hitta en lösning.

USA:s president Barack Obama kommer att träffa tre centralamerikanska ledare på fredagen för att diskutera den kraftiga ökningen av barn som korsar USA:s sydliga gräns utan föräldrar eller papper.

Mötet blir första gången Obama träffar ledare från länderna där de flesta av barnen kommer ifrån, sedan debatten för två månader sedan vaknade i USA. President Otto Perez från Guatemala, Salvador Sanchez Ceren från El Salvador och Juan Orlando Hernandez från Honduras väntas lägga fram ett gemensamt förslag för att tackla krisen.

– Det här problemet har växt i ett år, men vi har aldrig sett det eskalera till omfattningen som det i dagsläget nått, säger Hernandez inför mötet.

Problem är ”djupt rotat” i narkotikasmuggling och våldet den genererar men även ”oklarhet” kring debatter om amerikanska immigrationsreformer är en orsak, tillägger han.

Uppskattningsvis har 57 000 barn, de flesta från Centralamerika, korsat gränsen till USA sedan i oktober. Obama har bett kongressen om 3,7 miljarder dollar i krisinsatser, men republikanska ledamöter har motsatt sig detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.