Foto: TT

FN kräver omedelbar vapenvila i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

FN: s säkerhetsråd kräver en omedelbar och ovillkorlig humanitär vapenvila i Gaza, uppger AP tidigt på måndagsmorgonen.

Natten mot måndagen kallades FN:s säkerhetsråd till ett extra krismöte med anledning av konflikten i Gaza.

Klockan 06:00, svensk tid, antog rådet ett uttalande av säkerhetsrådets ordförande, samtidigt som muslimer inledde firandet av Eid al-Fitr, högtiden som markerar slutet på fastemånaden Ramadan.

Konflikten i Gaza 2014

”Acceptera vapenvilan”

Kravet på vapenvila följer på nya attacker från både Israels och Hamas sida trots flera förslag på tillfällig vapenvila för att få slut på striderna.

Säkerhetsrådets alla 15 medlemmar var överrens och de uppmanar Israel och Hamas att acceptera och fullt ut genomföra den humanitära vapenvilan under Eid-perioden och därefter, skriver AP.

Obama  ringde Netanyahu

På söndagskvällen ringde USA:s president Barack Obama upp Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att få till stånd ett omedelbart, humanitärt eldupphör i Gaza, uppger Reuters.

I ett samtalet med Israels premiärminster sa USA:s president att en långsiktig lösning kräver ett avväpnande av militanta grupper och en demilitarisering i Gaza.

Obama oroad

Obama tog upp på den överenskommelse om vapenvila som togs 2012 och sa att en långsiktig lösning kräver ett avväpnande av militanta grupper och en demilitarisering i Gaza.

I samtalet ska Obama förklarat att Israel har rätt att försvara sig men uttryckt en kraftig oro för antalet döda under konflikten, rapporterar Haaretz.

Raketer mot Israel

På söndagseftermiddagen utlyste Hamas eldupphör, på uppmaning av FN. Men raketer fortsatte att landa i Israel och svaret från Israel blev beskt.

– Under dessa omständigheter kommer Israel göra vad det måste för att försvara sitt folk, sade premiärminister Benjamin Netanyahu i en intervju med CNN.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Gaza 2014

Mer i ämnet