Foto: TT

Obama: Jag ger mig aldrig

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama gick till hårt angrepp mot sina motståndare i det republikanska partiet, när han på fredagen försvarade sin kontroversiella immigrationsreform.

– Jag ger inte upp. Jag ger mig aldrig, sade Obama under ett tal på en skola i Las Vegas.

Genom att kringgå kongressen har presidenten retat upp Republikanerna, som från och med nästa år dominerar båda kongressens kamrar. Något som enligt Obama var nödvändigt, eftersom de inte gjort något för att lösa problemet.

Han anklagade representanthusets talman, republikanen John Boehner, för att ha gömt undan det kompromissförslag som röstades igenom i senaten förra året.

– Jag sade till John Boehner: ”Jag tvättar din bil, jag kan gå ut med din hund, vad du vill, bara du tar upp lagförslaget till omröstning”. Men han gjorde det inte.

Om reformen blir verklighet får nära fem miljoner papperslösa möjlighet att ansöka om ett treårigt tillstånd att få stanna i landet lagligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.