Foto: Scanpix

Obama och Putin: Våldet måste upphöra

Uppdaterad
Publicerad

I ett gemensamt uttalande under  G20-mötet i Mexiko krävde Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanske kollega Barack Obama ett slut på våldet i Syrien.

-Syrierna måste få bestämma sin egen framtid och välja sin egen regering, sade de båda presidenterna när de tillsammans mötte världspressen.

Någon gemensam fredsplan för Syrien presenterade dock inte de två som såg stela ut när de möttes och knappt tittade på varandra. Ryssland har hittills stoppat försöken i FN:s säkerhetråd att ingripa i Syrien.

De två ledarnas möte var det första sedan Putin återigen tillträdde som president i maj. Efter mötet sade Putin att han och Obama har ”många gemensamma” åsikter om upproret i Syrien. Obama sade att Putin och han var överens om behovet av en ”politisk process” som kan stoppa våldet och att de ska samarbeta tätt med fredssändebudet Kofi Annan.

Putins talesman Dimitrev Peskov underströk att länderna är inställda på dialog men sa även till Ekot:

-Ryssland och USA fortsätter ha olika ståndpunkter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.