Foto: Scanpix

Obama presenterar åtgärder om övervakning

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama presenterade i kväll nya åtgärder för att öka öppenheten kring landets kontroversiella övervakningsprogram.

Barack Obama utlovade i kväll konkreta förändringar inom NSA och landets övervakningsprogram, först uppmärksammat genom it-analytikern Edward Snowdens avslöjanden. Åtgärderna är ett steg i försöket att återuppbygga allmänhetens förtroende för landets övervakning.

– USA är inte intresserade att spionera på vanligt folk, försäkrade Obama återigen under presskonferensen.

USA:s avlyssning

Obama påstod att han planerat att genomföra förändringarna även innan Snowden läckte dokumenten.

Större insyn i organisationen

Bland de åtgärder som planeras är en oberoende granskning av landets övervakning som ska försäkra att det inte förekommer något missbruk av informationen som inhämtas.

Han säger också att NSA ska bli en mer transparant organisation med större insyn och lovar att dokument kring övervakningen ska göras offentliga. Han säger också att han ska arbeta med kongressen för att införa begränsningar för regeringens övervakning. Dessutom finns planer att öka insynen i regeringens insamlande av data från internet och telefoni.

Obama: Snowden ingen patriot

Om Edward Snowden säger Obama att läckorna framkallat ett mycket snabbare och engagerat gensvar, men att läckan skadat landets förtroende.

– Jag ser inte Snowden som en patriot, säger Obama.

Obama har under en tid utlovat en mer lovat offentlig debatt kring NSA:s övervakningsprogram. Tidigare under dagen träffade han representanter från några av landets största IT- och telekomjättar för att diskutera övervakningsprogrammet.

Kritiserade Putin

Obama kommenterade samtidigt den senaste tidens spänningar mellan USA och Ryssland. Enligt den amerikanska presidenten är det ”lämpligt att USA tar en paus i relationen till Ryssland”.

– Det har alltid funnits spänningar mellan Ryssland och USA, sade Obama. Men den ryska retoriken har blivit mer antiamerikansk sedan Putin åter kom till makten, menar han.

Trots uttalandet ville Obama försäkra att han inte har ett dåligt förhållande med Putin.

Den inställda resan till Ryssland är inte enbart en konsekvens av att landet beslutat att ge Snowden tillfällig asyl, sade Obama, som pekade på en rad andra punkter där länderna skiljer sig åt, däribland frågor om mänskliga rättigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet