Foto: TT/SVT

Tårgas mot demonstranter i Ferguson

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Ferguson i USA efter dödsskjutningen av 18-årige Michael Brown fortsätter. Polisen sätter in tårgas mot demonstranter rapporterar SVT:s korrespondent på plats. President Barack Obama sänder justitieminister Eric Holder till området.

Flera hundra människor deltog i natt i nya protester i Ferguson, en förort till St Louis, som de senaste dagarna varit skådeplats för våldsamma upplopp. Oroligheterna började efter att en svart tonåring, 18-årige Michael Brown, sköts ihjäl av polis.

– Det är som att befinna sig i en krigszon. Piketpolisen bildar en levande mur mot demonstranterna. Det är helikoptrar i luften med ljuskäglor. Det har böljat fram och tillbaka. Ett tag har demonstranterna övertaget och kastar molotovcocktails. Sedan komer polisen plötsligt in i tanks, alltså de tanks som förut har rullat i Irak befinner sig nu på gatorna här. Det provocerar demonstranterna, sade SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström i morse i direktsändning från Ferguson.

Michael Brown sköts till döds av polis

Erika Bjerström var tvungen att avbryta intervjun när tårgas vällde in över området.

Skickar justitieministern

Obama manade vid en pressträff både polis och demonstranter till återhållsamhet. Han sade att ilskan över dödsskjutningen var ”förståelig” men fördömde våld och plundring under protesterna.

-Det tjänar bara till att öka spänningarna och skapa kaos, sade presidenten.

Presidenten sade också att han givit justitieminister Eric Holder i uppdrag att resa till Ferguson på onsdag. Holder ska granska dödsskjutningen av Michael Brown.

Enligt vittnen sköts Brown av en polisman när han sträckte upp armarna i luften. En obduktion som Browns familj låtit göra visar att Brown träffades av sex skott framifrån. Det fanns inga tecken på föregående strid, eller krutstänk som pekar på att skotten avlossades på nära håll, sade familjens advokat när han redovisade rapporten.

”Killarna lyssnar inte på någon”

Enligt SVT:s korrepondent är kravallerna i Ferguson ett nationellt trauma för president Obama.

– Det finns många Ferguson i USA där afroamerikaner har den här situationen. Det finns inga ledare, de här unga killarna lyssnar inte på någon. Jesse Jackson och kända medborgarrättskämpar är här och det är ingen som bryr sig om dem. Arbetslösheten här är över 50 procent och det här är en mycket större fråga än just den här dödsskjutningen. Det här är bara toppen på ett isberg. Den vrede som jag har mött här i kväll har tagit mig djupt, sade Erika Bjerström

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet