Obama talade till minne av Luther Kings tal

Uppdaterad
Publicerad

För femtio år sedan i dag höll Martin Luther King sitt berömda ”I have a dream”-tal. Minnesdagen av det historiska talet firades i dag på samma plats i Washington där Obama och en mängd kända amerikaner talade.

President Barack Obama talade i dag vid National Mall i Washington på samma plats som Martin Luther King höll sitt berömda tal för exakt femtio år sedan.

Redan tidigt på förmiddagen hade tusentals människor samlats för att se ceremonin och arrangörerna väntade sig att cirka 200.000 människor kommer vara på plats – nästan lika många som för femtio år sedan då 250.000 personer såg Martin Luther King tala.

President Obama fick sällskap av före detta presidenterna Bill Clinton och Jimmy Carter och flera kända amerikaner som Oprah Winfrey och Jamie Foxx som alla talade vid ceremonin.

”Amerika ändrades för er och för mig”

Fyra år efter det historiska talet som blev en kraftig markering i de protesterna mot diskriminering och rasism som rådde i USA, dödades Martin Luther King.

Obama talade om de framgångar som skett för svarta i USA men också om den dåliga ekonomin och stora arbetslösheten som gör att många av Kings förhoppningar fortfarande står oinfriade. Han talade också mycket om de män och kvinnor som marscherade för femtio år sedan, om deras mod och hur Amerika har förändrats tack vare dem.

– Att säga att lite har hänt är att förringa de som marscherade då. De som dött för kampen, de dog inte i onödan – deras seger var stor. Tack vare att de marscherade ändrades Amerika för er och för mig, sa Obama till stora applåder och torkade själv en tår ur ögat vid ett tillfälle.

Ser hoppet

Obama berättade även hur han såg hoppet i dagens Amerika.

– Jag ser det i en vit kvinna som ser sin dotter i en svart fyraårig flicka. Jag ser det i det etniskt blandade paret som förstår gayparet. Det är där modet kommer ifrån, när vi inte vänder oss ifrån varandra utan mot varandra. Med det modet kan vi ge mat till de hungriga och hem till de hemlösa, sa presidenten. 

Han pekade på att det inte är samma utmaningar som USA står inför i dag som 1963 men att det finns många som marscherar för ett bättre land även i dag.

– Ingen kan matcha Kings briljans men hans glöd återfinns i den outröttliga läraren som jobbar sent och köper material till eleverna ur egen ficka, han marscherar. Eller i affärsmannen som ger en skälig lön till sina arbetare, han marscherar.

”Kommer inte bli lika bra”

I en radiointervju på tisdagen sa Obama att han föreställer sig att Martin Luther King ”skulle ha häpnat på många sätt” över the sociala framsteg som gjorts sedan hans tal.

Barack Obama, som också hyllats som en karismatisk talare, menar dock att hans egna tal inte kommer matcha Kings, enligt BBC News,

– Det kommer inte bli ett lika bra tal som för femtio år sedan. Det vill jag säga direkt, sa Obama.

– När man talar om Dr Kings tal talar man om ett av kanske fem av de största talen i amerikansk historia, tillade presidenten i radiointervjun.

Se Luther Kings historiska ”I have a dream”-tal i videon till höger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.