Foto: TT

Obama vill begränsa NSA:s övervakningsprogram

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president kommer att offentliggöra planer på att begränsa landets övervakning i dag. Bland annat vill han försvåra för NSA att söka information från miljontals avlyssnade telefonsamtal.

Barack Obama kommer klockan 17 svensk tid att hålla ett tal vid justitiedepartementet angående NSA, och New York Times har fått uppgifter om att han i talet kommer att offentliggöra en plan för att begränsa omfattningen av underrättelsemyndighetens övervakning.

NSA ska inte ha tillgång till metadata

NSA samlar systematiskt in information från mängder av telefonsamtal, så kallad metadata. Det rör sig om samtal mellan folk i hela världen, bland annat världsledare, något som avslöjats i visselblåsaren Edward Snowdens läckta dokument.

USA:s avlyssning

Metadataprogrammet har skarpt kritiserats tidigare, bland annat av en presidenttillsatt kommission, som uppmanat Obama att sätta stopp för övervakningen.

Rent konkret handlar det dock inte om att sätta stopp för insamlingen av metadata, utan om att NSA inte ska ha direkt tillgång till informationen. Metadatan ska i stället sparas av en tredje part, exempelvis telefonbolagen. Men telefonbolagen har tidigare sagt att de inte vill ha den rollen, så en möjlig tredje part finns egentligen inte i nuläget, skriver New York Times.

Krav på rättsligt godkännande

I sitt tal spås Obama be justitiedepartementet att utreda hur man ska kunna sköta insamlingen av information via en tredje part. Myndigheten ska rapportera sina resultat till Obama den 28 mars.

Webbtidningen Politico skriver att Obama omedelbart vill införa krav på rättsligt godkännande innan data från telefonsamtal samlas in. Hittills har NSA kunnat samla in information baserat på rimlig misstanke om att telefonnummer är sammankopplade med terrorisverksamhet, misstankar som aldrig rutinmässigt granskats av en domare.

Flera av presidentens förslag kan dock komma att behöva kongressens godkännande.

Delikat balansgång

Obamas tal blir en delikat balansgång. Samtidigt som hans regering kritiserats globalt och inrikes för massövervakningen är presidenten under hård press från bland andra kongresspolitiker och underrättelsetjänster att behålla program som anses vara viktiga för terrorbekämpning.

– Vi anser att programmet är lagligt. Jag hoppas att det bibehålls av presidenten – kanske i en något förändrad form, säger Dianne Feinstein, ordförande i senatens mäktiga underrättelseutskott, om metadataprogrammet för telefonavlyssning till Reuters.

SVT sänder Barack Obamas tal live på webben från 16.55.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet