Barack Obama vid presskonferensen efter journalisten James Foleys död. Foto: TT

Obamas plan för attacker mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbereder president Barack Obama utökade attacker mot terroristgruppen Islamiska staten, IS. En rad länder är beredda att gå med – men han kan få problem hemma, i kongressen.

Efter IS brutala avrättning av den amerikanske journalisten James Foley har pressen ökat på Obama att ingripa mot IS. Höga militärer har till exempel krävt att USA nu måste börja bekämpa IS, både i Irak och Syrien.

Enligt New York Times håller Obama på att mobilisera en bred koalition bakom en möjlig amerikansk militäraktion mot IS i Syrien och samtidigt förbereder han fler flygangrepp i norra Irak.

Terroriströrelsen IS

Det handlar både om rena militära attacker och samtidigt aktioner för att släppa ned livsförnödenheter till utsatta områden, som belägras av IS-trupper. En sådan ort är staden Amerli, hemort för 12.000 turkmener, som ses som kättare av IS eftersom de är shiiter. IS-anhängarna är sunniter.

Diplomatisk kampanj

Obama överväger nu nya flygattacker och Vita huset har börjat en diplomatisk kampanj för att få fler att stödja den del av Syriens opposition som även har goda relationer med väst.

New York Times nämner en rad länder som väntas stödja Obama: Australien, Storbritannien, Jordanien, Qatar, Saudiarabien, Turkiet och Förenade Arabemiraten.

Vita husets sagesmän menar att Storbritannien och Australien skulle vara villiga att delta i rena flygangrepp. Man hoppas få hjälp av Turkiet för att få tillgång till baser.

Man hoppas även att Turkiet är villigt att skärpa sina gränskontroller för att hindra jihadister från Europa att nå fram till Syrien. Jordanien kan ge hjälp med underrättelsematerial och Saudiarabien skulle vara med som finansiär.

Vad sker med Iran och Syrien?

En känslig sak tycks inte finnas med: Hur ska man göra med Iran som ses som IS-fientligt. Men samtidigt håller USA Iran på avstånd. En ännu pikantare fråga är hur man förhåller sig till den syriske diktatorn al-Assad.

Al-Assad har även internt i Syrien kritiserats för att han har släppt fram IS i dess kamp mot den övriga – enligt IS ”otrogna” – syriska oppositionen. De syriska regimtrogna kritikerna kräver att han ska bekämpa IS mera intensivt.

Frågan är alltså hur USA ska förhålla sig när man smider koalitionen. Vad gör man med IS-motståndarna Iran och Syrien?

Problemet för USA med en del av de tilltänkta allierade i regionen är att de stödjer olika grupper inom den del av den syriska oppositionen som nu är hårt trängd av IS-trupperna.

Flygattacker räcker inte

Dessutom är man i USA medveten om att flygattacker inte är tillräckliga. Men i USA finns ingen opinion för att landsätta trupper. Landet är krigstrött.

Det som behövs är en försoning inom inbördeskrigets Syrien och en bättre samordnad hjälp till de oppositionsgrupper som bekämpar både IS och den syriske diktatorn Bashar al-Assad.

Enligt Washington Post tillbakavisar presidenten varje tanke på en samordning med al-Assad när det gäller angrepp på IS.

Frågan är också hur Obama ska få med sig kongressen.

Det är oklart om Obama kan beordra nya flygattacker utan att ha stöd från kongressen. Framförallt behöver han klartecken för att finansiera aktionerna.

Var inte villig

Men kongressen visade hösten 2013 att man inte var villig att stödja Obamas dåvarande planer på en militärattack mot Syrien, sedan det avslöjats att al-Assad-regimen gjort sig skyldig till attacker med kemiska vapen mot civilbefolkningen.

Man måste också hjälpa kurderna i norra Irak som är hårt trängda av IS. Enligt försvarsminister Chuck Hagel är det en rad länder som nu är villiga att sända vapen och ammunition till det kurdiska försvaret: Albanien, Kanada, Kroatien, Danmark, Frankrike, Italien och Storbritannien.

Enligt försvarsministern väntar man sig att fler länder framöver kommer att ge kurderna hjälp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet