Foto: TT

Obamas plan: Så ska IS förgöras

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagmorgonen presenterade USA:s president Barack Obama sin strategi mot terrorgruppen Islamiska staten, IS. Obama sade att han bland annat skulle samarbeta med moderata islamister och andra länder kring Syrien och Irak, men att de främst kommer att luftbomba de områden IS erövrat.

Obama höll talet inför ett ödesdigert datum – 13-årsdagen av terrorattacken den 11 september 2001. Det hölls på onsdagskvällen klockan 21 Washingtontid (klockan 3 torsdag morgon svensk tid).

Redan idag bombar USA IS-mål i Irak, det talas om cirka 150 attacker hittills. Men en större drabbning med IS är nu på väg. Obamas tal uppges gälla en mycket bredare attack mot IS än han hittills varit beredd till.

Terroriströrelsen IS

”Inga säkra hamnar”

I sitt tal säger Barack Obama att han inte kommer att tveka att attackera IS i Syrien och på andra håll. Han kommer också att utöka antalet flygangrepp mot mål i Irak. Dit ska man också sända ytterligare 475 militära rådgivare, men inga marktrupper.

– För den som hotar Amerika finns inga säkra hamnar, säger presidenten, som också ser humanitär hjälp för miljardtals dollar som en del i strategin mot IS.

Han vädjade också om kongressens stöd för sina åtgärder, som ska ske i nära samarbete med allierade i Irak och i andra länder. Till åtgärderna hör också att träna och utrusta den syriska oppositionen.

Motsägelsefullt i USA

Stämningarna i USA är motsägelsefulla. Många tycker att presidenten har gjort för lite – men samtidigt finns en rädsla för att USA ska dras in i ett nytt krigsäventyr.

IS brutala och utmanande avrättningar av två amerikanska journalister har ökat uppmärksamheten mot IS våldsamma framfart i de områden man har ockuperat i Irak och Syrien.

Redan på Nato-toppmötet förra veckan samlade Barack Obama nio Nato-medlemmar som ska utgöra kärnan i koalitionen mot IS. Förutom USA är det Australien, Danmark, Frankrike, Italien, Kanada, Polen, Storbritannien, Turkiet och Tyskland.

Brett motstånd

Men Obama vill vidga koalitionen. Han har i tankarna president George H. W. Bushs (far till George W. Bush) koalition mot Saddam Hussein i Irak 1991, efter Saddams ockupation av Kuwait. Då deltog 33 stater.

Den så kallade ”Obamadoktrinen” har varit att USA inte ensamt ska ingripa i alla konflikter. Han vill ha koalitioner – för att fördela ansvaret – och därför att USA måste hushålla med de militära krafterna.

I måndags fattade Arabförbundet med 22 medlemsstater beslut att kämpa mot IS. Det kan uppfattas som att Arabförbundet stödjer USA-koalitionen, men USA förhandlar med en rad av dessa stater för att få dem att verkligen gå med.

Utrikesminister John Kerry har diskuterat koalitionen med bland annat staterna vid Persiska viken, Saudiarabien, Qatar, Förenade arabemiraten och Kuwait. Mellanhandsuppgifter tyder dock på att det verkar vara svårt att få länder som Saudiarabien och Turkiet ombord.

Rika araber finansierar

Det paradoxala är att rika personer från just dessa arabländer anses stödja IS med stora summor.

En sådan koalition skulle kunna rädda USA från anklagelserna att det är västländer som angriper muslimer.

USA tänker bomba sönder IS i Irak, men nu har Obama troligen också bestämt sig för att slå till i Syrien, även om det indirekt blir ett stöd till den syriska diktaturen under Bashar al-Assad, som ju ligger i konflikt med IS.

Det är viktigt för Obama att få med sunnitiska stater för att visa att majoriteten av sunniterna är emot de sunnitiska IS-terroristerna.

Flygbombningar trubbigt instrument

Men flygattacker har ofta visat sig vara trubbiga instrument som kan drabba civila. Därför vill han ha med sig arabiska stater. Riskerna för de civila kan inte överblickas, men kan bli ett svårt moraliskt dilemma för Obama.

Det anses att luftattacker bör följas upp med insatser från markstyrkor. Men USA tänker inte landsätta några sådana.

Däremot kan han tänka sig att till exempel den irakiska armén och irakisk-kurdiska styrkor deltar, liksom understöd från andra arabiska länder.

Iran och Syrien får inte vara med

Det shiitiska Iran är en klar IS-fiende. Iran hjälper redan Irak med vapen. Iran har avhållit sig från kritik av USA:s pågående bombningar, men USA:s hållning är fortfarande att Iran inte får vara med.

En klar fiende till IS är också diktatorn Bashar al-Assad i Syrien. IS är ju en del av den syriska oppositionen. IS bekämpar al-Assads styrkor i Syrien.

al-Assad skulle alltså teoretiskt kunna ingå i koalitionen – men även detta är uteslutet. USA:s mål är att avsätta honom.

Problemet Ryssland

Ett annat problem är Ryssland som stödjer al-Assad och alltså är på kollisionskurs med USA och väst. Till det kommer klyftan efter Rysslands agerande i Ukraina.

Men Ryssland stödjer också ett amerikanskt förslag i FN:s säkerhetsråd att uppmana kriminalisera deltagande i grupper som IS.

Den koalition som 2003 slog till mot talibanerna i Afghanistan omfattade 48 länder. USA:s utrikesdepartement har sagt att 40-talet stater redan har erbjudit någon form av stöd till koalitionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet