Foto: SVT

”Oerhört rädda för Islamiska Staten”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotografen Niclas Berglund har besökt nordvästra Syrien där hårda strider pågår just nu.  

– Jag har varit i Syrien många gånger tidigare, men så illa som det är nu har det aldrig varit. Det blir bara värre och värre, säger Samir Abu Eid.  

Syrien har varit i krig i över två år och Samir Abu Eid säger att många nu fruktar terrororganisationen Islamiska Staten, som drar fram genom området. De syriska rebellerna som krigar mot terrorgruppen IS uppger att IS-soldater kan ibland vara så nära som 75 meter bort.

Terroriströrelsen IS

Följde rebellerna

– Människor är oerhört rädda för att de ska rycka fram ännu mer. De har sett vad som hänt med kurderna de senaste dagarna, de vet vad som händer i Irak. De ropar på hjälp för att Islamiska Staten ska stoppas.

Men, de syriska rebellerna är inte särskilt bra beväpnade.

– De har inte ens skor på fötterna, ingen skyddsutrustning, inget sånt. De vill ju försvara sina hem och sina familjer men det är helt klart så att de behöver mycket mer för att sätta stopp för IS. IS har lyckats erövra tunga vapen från bland annat Irak, de har krigare med många års erfarenhet av krigsföring.

”Tänker på vår säkerhet”

SVT:s team följde rebellerna och upplevde på nära håll skottlossning. I inslaget, som visades i Rapport på söndagskvällen, hörs skottlossning samtidigt som Samir Abu Eid står framför kameran. Ihop med rebellerna får SVT:s team också fly undan platsen medan IS-soldater skjuter i närheten.

Men Samir Abu Eid tycker det är viktigt att SVT är på plats även i konflikthärder och farliga områden.

– Vi tänker väldigt mycket på vår säkerhet, även om det kan se farligt ut, det är inte så ofta vi gör sådana här jobb. Som det ser ut nu här i Mellanöstern, i Syrien, Irak, i många andra delar så måste vi ändå försöka vara på plats och med egna ögon se vad som händer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet