Stigande brödpriser – ny oro i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

”Bröd till alla” var revolutionens huvudkrav. I dag riskerar subventionerna på bröd att tas bort. Om landet ska få ett nödlån från den internationella valutafonden måste subventionerna minska. Det innebär att maten blir ännu dyrare vilket kan leda till ny oro i landet.

Oroligheterna i Egypten har gjort att internationella valutafonden inte kommer att inleda några samtal om ett stödlån till landet. I alla fall inte innan regeringen har erkänts av omvärlden. Men frågan om subventioner av bröd och bränsle är ytterligare en anledning som försvårar ett stödlån.

Det kan se helt livsfarligt ut när Kairos brödcyklister kryssar fram genom trafiken från bagerierna till butiker och gatustånd. Mohammed har försörjt sig och sin familj som brödcyklist i tio år och han får hela tiden mer att göra.

– Vi har aldrig haft det så här svårt, säger Mohammed Eid, brödcyklist i Kairo.

Brödet räddar människor undan svält

När Egyptens ekonomi är i kris äter folk mer bröd. ”Bröd åt alla” var också ett av huvudkraven i revolutionen för två år sedan. Det subventionerade brödet anses rädda miljoner människor undan svält.

Brödet äts morgon, middag och kväll. Livsmedelspriserna har stigit kraftigt och brödet är det som mättar speciellt i de familjer som befinner sig under fattigdomsgränsen. Till bageriet gäller det att komma tidigt. Klockan elva på förmiddagen kan brödet vara slut.

– Bröd är det viktigaste i landet. Finns inte bröd har vi inget att äta, säger Umm Mohammed.

Det subventionerade brödet säljs för ungefär fem öre styck. En fjärdedel av statsbudgeten går till subventioner av bröd och bränsle. För att ekonomin ska komma i balans kräver den internationella valutafonden att subventionerna skärs ned.

Subventioner bör lyftas långsamt

Galal Amin är en av Egyptens ledande ekonomer. Han menar att Egyptens ekonomi inte varit i så dåligt skick sedan 1930-talet. I ett land där fyra av tio lever under fattigdomsgränsen anser han att statens subventioner av bröd istället bör lyftas långsamt.

– Alla ekonomer skulle säga att det rent ekonomiskt är bra att ta bort brödsubventionerna. Det kommer däremot inte att accepteras på ett socialt och politiskt plan och om det inte görs över en längre

tidsperiod då fördelningspolitiken ändras, säger Galal Amin.

Om tillgången på bröd begränsas kommer många att få det svårt, konstaterar brödbudet Mohammed Eid.

– Det här är de fattigas mat. De fattigas bröd. Allt annat går, men inte det att brödet blir dyrare, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.