Omskärelse på klinik i Alger Foto: Scanpix

Domstol: Omskärelse av pojkar är misshandel

Publicerad

Omskärelse av små pojkar är detsamma som misshandel. Det har en tysk domstol slagit fast och protesterna haglar från judiska, muslimska och kristna organisationer.

Fallet har väckt en proteststorm i Tyskland. Frågan är om föräldrarna har rätt att bestämma över ett sådant medicinskt ingrepp på sina barn.

Domstolen i Köln menar att religionsfriheten inte står över kravet att skona barn från misshandel. Först när barnet är så stort att det själv kan bestämma, får omskärelsen ske.

Fyraåring

Hittills har läkare i Tyskland agerat i en juridisk gråzon. Domen är visserligen inte bindande för andra domstolar, men just eftersom det är den första domen i denna gråzon får det betydelse.

Fallet handlar om en fyraårig turkisk pojke som omskars av en läkare. Han fördes senare in med blödningar och föräldrarna anmälde läkaren.

Bisarra uttalanden

En första instans friade läkaren men i andra instans dömdes läkaren för misshandel. Enligt domstolen spelar det ingen roll om föräldrarna samtycker till ingreppet. Barnets rätt kränks genom omskärelsen, anser domstolen.

Olika religiösa samfund och organisationer har protesterat. FN-sändebudet för religionsfrihet Heiner Bielefeldt anser att domstolen ägnat sig åt ”bisarra uttalanden” och kallar domen en stor dumhet.

Banbrytande dom

Men tyska Rädda Barnen välkomnar domen och kallar den banbrytande och menar att de religiösa samfundens protester är överdrivna och polemiska.

Kvinnorättsorganisationen Terre des femmes kallar också domen banbrytande och menar att den garanterar att barn inte kan skadas med under religiösa förevändningar.

Kränker föräldrarätten

Både de protestantiska och de katolska biskoparna har fördömt domen.

De katolska biskoparna menar att den kränker både religionsfriheten och föräldrarnas lagliga rätt till uppfostran.

Det judiska centralrådet kallar domen ett exempellöst och dramatiskt ingrepp i religionssamfundens rättigheter och kräver att tyska parlamentet agerar.

Stoppar ingreppen

Liknande uttalar sig det muslimska centralrådet. Rättsvetaren Bijan Fateh-Moghadam menar enligt tyska Der Spiegel  att domen ökar riskerna för felbehandling om föräldrarna tvingas att utföra ingreppen i hemlighet. Samtidigt säger han att ingreppet medicinskt sett är så litet, om det utförs av läkare, att det inte bör stoppas.

Vid det judiska sjukhuset i Berlin har man nu stoppat omskärelserna. man genomför cirka 300 per år. De flesta av dessa patienter är inte judiska utan muslimska pojkar.

WHO: Trettio procent

Både De Gröna och den tyske liberale utrikesministern Guido Westerwelle hör till dem som kritiserar domen. likaså den turkiske EU-ministern. ”Den heliga angelägenheten” är inte ett fall för domstolar, säger han. Troligen kommer domen att granskas av den tyska författningsdomstolen som prövar om domen är förenlig med den tyska grundlagen.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är cirka 30 procent av världens män omskurna. Bland judar och muslimer är sedvänjan religiöst grundad. Judiska pojkar omskärs oftast åttonde levnadsdagen, muslimska barn vid olika åldrar.

Vägrat genomföra

I Sverige ska legitimerade läkare eller personer inom religionssamfund med särskild tillåtelse utföra omskärelsen. I vissa landsting har kirurger vägrat genomföra operationen.

Cirka 1.000 omskärelser äger i Sverige rum i den offentliga sjukvården medan omkring dubbelt så många utförs av privatpersoner med särskilt tillstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.