Foto: SVT

Här lockar arbetsgivare med öppen bar och obegränsad semester

Uppdaterad
Publicerad

Det snabba ekonomiska uppsvinget i amerikansk ekonomi har lett till en kapplöpning om de mest eftertraktade personer på arbetsmarknaden. I Silicon Valley har de framgångsrika tech-företagen börjat locka med personalförmåner som gratis gourmetluncher, öppen bar på jobbet och obegränsat med betald semester.

Conran Rosen har just kommit hem från en månads semester i Singapore och Japan, nu är han tillbaka på sin arbetsplats NerdWallet i San Fransisco, som erbjuder konsumentvägledning på nätet för alla former av privatekonomiska beslut. Företaget växer så det knakar –  varje vecka lockar man hit nya ingenjörer, designers och projektledare – i knivskarp konkurrens.

– Vi har en väldigt generös arbetsgivare. Vi får ta så mycket semester vi vill och vi har gratis sjukvård. Det gör att man blir mer effektiv som anställd, berättar han.

Yogarum, barvagnar, mat och läsk

Vi får en rundtur på arbetsplatsen där det varje dag är en ny gourmetrestaurang som kommer in och lagar dagens lunch till de anställda – gratis. Det finns yogarum, rum där man kan sova middag, överallt står barvagnar med vin eller sprit. I kylen finns mat, läsk och öl, det finns snacks, glass, frukt.

Här och var ligger hundbäddar, den som vill får ta med sig sin hund till jobbet och företaget betalar personer som kommer och tar ut hunden på promenad.

– Vi vill att folk ska känna sig som hemma. Vi är en enda stor familj, om folk mår bra jobbar de bättre, säger personalchefen Rick Johansen.

Frågan om inte fria barer på jobbet fostrar en alkoholkultur avvisas med svaret att allt på Nerdwallet handlar om personligt ansvarstagande.

Millenniegenerationen ogillar hierarkier

Att erbjuda obegränsad betald semester är ett led att möta den så kallade millenniegenerationen – de som är födda mellan 1980- 2000 talet. De ogillar hierarkier, ogillar att jobba 9-17 men de arbetar hårt och tänker som frilansare, trots att de är fast anställda. Många såg sina föräldrar förlora jobbet efter 20- 30 års anställning och även om det är vanskligt att generalisera kring en generation så visar forskningen att de kommer att vara mer flexibla och ha långt fler arbetsplatser än sina föräldrar.

På Nerdwallet fungerar det så att den som vill vara ledig säger till sin närmaste chef. De flesta tar en vecka då och då, åker till solen eller vandrar men det kan också vara så att man behöver vara ledig om ett barn är sjukt eller om man gjort slut med sin partner.

Men det visar det sig att obegränsad betald semester har sina begränsningar.

Vad händer om någon vill resa runt i Asien och vara ledig i sex månader?

– Det hela är en fråga om personligt ansvarstagande. Att ta ledig så länge skulle vara att missbruka vår personalpolitik, svarar Rick Johansen.

”Vi-känslan” stark hos nya generationen

Och de som följer framväxten av den nya arbetsmarknaden säger att det som börjat här i Silicon Valley kommer att sprida sig – för den nya generationen högutbildade har ett annat sätt att tänka kring arbete.

Förr var man var fast anställd och fick sin lön. Nu har det förändrats. Den nya generationen är konsensusinriktade, har fostrats via internet att vara del av en grupp, det handlar inte om ”dem” utan ett ” vi”. Det är inte bara lön som motiverar utan känslan av mening och sammanhang.

– Om man som chef säger till en sådan person att ” hos oss får du tre veckors betald semester” så säger den personen att ”det funkar inte för mig, jag känner mig begränsad”. Om man däremot säger att ”du kan ta ledigt när du behöver”, så har det uppstått mer av den här ”vi-känslan” som tilltalar milleniegenerationen, säger ekonomiprofessor Ayman El Tarabishy vid University of Washington.

Han är expert på managementfrågor och följer hur de nya företagen i Silicon Valley omdefinierar synen på vilka regler som ska gälla på en arbetsplats.

Hård konkurrens bland de anställda

I realiteten är det få på Nerdwallet som tar ledigt längre än sex veckor om året. Konkurrensen är hård och den som är borta för länge riskerar att man hamnat utanför sitt team när man återvänder. Varje kvartal utvärderas den anställde om hen har nått sina mål. Det är också lättare att avskeda personal än i exempelvis Sverige.

Men att anställa – och förlora – personal är dyrt, så de många löneförmånerna är ett sätt att behålla de mest attraktiva.

Hyllar misslyckanden

Det finns också en kultur att tillåta misslyckanden. På en vägg står det ”FAIL WALL”. Där är det fullt med post-it-lappar där anställda berättar om misstag man gjort, både på jobbet och privat.

– Det är en av hemligheterna med Silicon Valleys framgångar. Man hyllar misslyckanden. Man ser det som att man blir en erfarenhet rikare. säger professor Tarabishy.

Men frågan är vad som händer när den här generationen tar sig vidare till mer traditionella arbetsplatser med sina förväntningar om obegränsad betald semester och andra förmåner. Då kommer det att uppstå krockar, tror han.

– Eller så kommer de att jobba som egenföretagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.