Peking varnar för kaos i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Peking varnar för att de pågående demonstrationerna i Hongkong kan orsaka ”kaos” i staden.

Kinas ledning uttalar också sitt stöd för den hårt ansatte Leung Chun-Ying, stadens högsta ledare, i en artikel på förstasidan i den statliga tidningen Folkets dagblad.

”Centralregeringen kommer att fortsätta att tydligt och orubbligt stödja rättsliga åtgärder och regler som vidtas av regeringschefen Leung Chun-Ying och polisen i det särskilda territoriet för att hantera dessa olagliga protester i enlighet med lagen”, står i torsdagens pappersupplaga.

Protesterna i Hongkong

Ända sedan protesterna bröt ut har Peking gett sitt fulla stöd till stadens myndigheter. Demonstranterna kräver mer demokrati och att Leung ska avgå.

Peking har kraftigt censurerat all information i Fastlandskina om protesterna i Hongkong.

USA och Kina oense

I samband med att den kinesiske utrikesministern Wang Yi på onsdagen besökte Washington ska USA:s president Barack Obama, när han tittade in på ett möte mellan Wang Yi och den amerikanska säkerhetsrådgivaren Susan Rice, ha förklarat att ”USA följde utvecklingen i Hongkong noggrant”.

Några timmar tidigare hade Wang, i överläggningarna med sin amerikanske kollega John Kerry, sagt till denne att demonstrationerna i Hongkong inte angick USA.

– Jag anser att alla länder, och i alla samhällen kan ingen tillåta olagliga handlingar som bryter mot den allmänna ordningen. Det gäller i USA och det gäller i Hongkong, sade Wang på en presskonferens med Kerry.

– Som Kina vet så stöder vi allmän rösträtt i Hongkong enligt dess grundlag, svarade Kerry och syftade på den ”miniförfattning” som är tänkt att styra Hongkongs speciella status i Kina.

– Vi förväntar oss att myndigheterna i Hongkong uppträder återhållsamt och respekterar de protesterandes rätt att fredligt uttrycka sina åsikter, fortsatte Kerry.

Hundratusentals människor har sedan några dagar tillbaka demonstrerat i Hongkong. Initiativtagarna – i första hand Rörelsen Occupy Central – har krävt att valet av Hongkongs nya ledare 2017 ska ske demokratiskt, och inte bara stå mellan av Peking godkända kandidater.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet