Foto: TT

Oppositionsledare erbjuds höga poster i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Viktor Janukovytj erbjuder oppositionsledarna Arsenij Jatsenjuk och Vitalij Klitjko topposter i regeringen i ett försök att lösa landets politiska kris.

Janukovytj lade fram sitt förslag under samtal med oppositionsledarna. Jatsenjuk, som representerar partiet Fosterlandet och tidigare har varit ekonomiminister, föreslås bli premiärminister och Klitjko erbjuds posten som biträdande premiärminister med ansvar för människorättsfrågor.

Ukrainas grundlag ger presidenten långtgående befogenheter. Janukovytj uppges nu ha öppnat för att ändra grundlagen, antingen lagstiftningsvägen eller via en folkomröstning.

Krimkonflikten

Om Jatsenjuk tackar ja till posten som premiärminister, så kommer ett beslut att tas om att regeringen ska avgå, säger justitieminister Olena Lukasj i ett uttalande.

Samarbete för enat land

”Presidenten är övertygad om att samarbete med oppositionen kommer att hjälpa staten att enas och genomföra nödvändiga reformer för staten och samhället” heter det i uttalandet.

Grundlagen ger i dag presidenten långtgående befogenheter. Janukovytj uppges öppna för att den ändras, antingen lagstiftningsvägen eller via en folkomröstning.

Erbjudandena väcker förhoppningar om ett genombrott i den djupa krisen, som den senaste veckan enligt myndigheterna har krävt tre dödsoffer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet