Foto: SVT

”Orbán övertygad om västs fall”

Uppdaterad
Publicerad

Den 17 februari åker Rysslands president Vladimir Putin till Ungern. Han avlöser Tysklands förbundskansler Angela Merkel som besökte Budapest nyligen. Ska Ungern tillhöra öst eller väst – det är frågan.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är en av Rysslands främsta allierade inom EU. Det förväntas att Ungern under besöket får ett nytt gasavtal med Ryssland. Billig gas har hjälpt Viktor Orbán till makten. Och förra året skrev Ryssland på ett avtal värt 14 miljarder dollar för att bygga ut kärnkraftverk i Ungern.

Ungern har varit kritiskt mot EU:s sanktioner mot Ryssland men har hittills ställt sig bakom den gemensamma linjen. Men oron är stor att ett alltmer auktoritärt Ungern håller på att avlägsna sig från EU:s grundprinciper när det gäller yttrandefrihet och demokrati.

Agendas reporter har rest till Ungerns huvudstad Budapest och till den ungerska landsbygden för att pejla stämningarna inför Putins besök. Ska Ungern tillhöra öst eller väst – det är frågan. Landet är en pjäs i ett större politiskt spel där nästa drag är Vladimir Putins.

Szechenyi termalbad är en klassisk mötesplats i Budapest, där man umgås med sina vänner.

– Politik är alltid ett diskussionsämne. Det finns brinnande kommunister som vi gärna hånar. Jag gör det i alla fall! Politiken finns med överallt, säger Pal Kovacs.

”Kan köpa gas på annat håll”

Här möter vi ingen entusiasm inför Putins besök – inte ens inför möjligheten att få billigare gas.

– Om vi talar om gasen, så tror jag, eftersom jag brukar se på tv, att vi kan köpa gas på annat håll än i Ryssland – och billigare också. Jag vet inte mycket om politik, men det här förändrar inte någonting, säger Erzsebet Bogdanyi.

Ungern liknar inget annat land inom EU – och det är också premiärminister Viktor Orbáns mål. Som ledare för det konservativa Fidesz försöker han skapa ett auktoritärt samhälle som trots EU- och Nato-medlemskap söker sig mot öst. Han är en stor beundrare av Vladimir Putin.

”Västs fall och östs uppgång”

– Premiärministern är övertygad om att det vi nu bevittnar är västs fall och östs uppgång. Utifrån den lägesanalysen blir det ganska logiskt för honom att vända sig till Ryssland, Kina, arabländerna, Aserbajdzjan och andra öststater, säger Péter Krekó på Political Capital Institute.

Ryssland söker allierade inom EU för att bryta enigheten runt Ukrainakrisen och sanktionerna.

– Kalla krigets logik har återkommit till Europa och nu måste man välja sida. Man stöder öst eller väst. Frågan är vad Orbán väljer i ett eventuellt skarpt läge, säger Péter Krekó.

Maria Bara är nationalist och visar oss en karta över Stor-Ungern som det såg ut före första världskriget. Nu lever miljoner ungrare utanför landets gränser, något som grämer henne. Hon är en av många ungrare som tror på Viktor Orbán.

”Förbinder Asien med Europa”

– Karpatiska bäckenet är en viktig region, som förbinder Asien med Europa. Under historiens gång har det alltid varit en geografisk kollisionszon. Det är därför Merkels och Putins besök väcker sådana här tankar i oss, säger hon.

Ute på landsbygden är det en annan stämning än i det flotta Budapest. Här saknar människor jobb och framtidstro. Också här har Viktor Orbán stöd – ofta från dem som saknar den gamla socialistiska tiden.

Gyula Elek älskade sitt arbete som mekaniker i en bussfabrik. Han putsar sin gamla östtyska Wartburg med stor ömhet. Gyula har inte haft något arbete på 20 år.

”USA borde ge sig av”

– Jag tycker att man ska lyfta på hatten för Viktor Orbán. Ryssen är här, men Amerika är långt borta. Vad ska vi med avlägsna amerikaner till, när Ryssland ligger nästgårds? De är våra grannar och man bör stå på god fot med sina grannar. Så Viktor Orbán har rätt, USA borde ge sig av härifrån. Annars riskerar vi ett kärnvapenkrig här mellan de två, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.