Amr Mohammed är en av de tusentals flyktingar som riskerat livet för att ta sig från Libyen till Italien. SVT kan nu visa Mohammeds unika bilder inifrån en av dödsbåtarna. Foto: Amr Mohammed/Hasse Burström

Han överlevde skräckresan: ”Ord kan inte beskriva lidandet”

Uppdaterad
Publicerad

Båtresan från Libyen till Italien är en dödsfälla – som varje år kräver hundratals liv.

Nu kan SVT visa unika bilder inifrån en av dödsbåtarna.

– Det finns inga ord som kan beskriva lidandet när en person tvingas ta med sin familj in i döden, för att fly döden och få livet, säger Amr Mohammed.

Libyen är på väg att upplösas i våld och kaos. Allt fler tvingas fly och hundratals dör varje år när flyktingbåtarna sjunker på väg till Italien. Trots det fortsätter människor att riskera sina liv för att nå tryggheten i Europa.

Amr Mohammed är en av dem som överlevt. Nu berättar han för SVT om den livsfarliga resan.

– Det var väldigt farligt. Det luktade död. Barnen grät. Det var på riktigt en dödsresa, säger han.

Mohammed har flera gånger varit nära att dö. Han tvingades fly kriget sitt hemland Syrien med bil från Damaskus till Libanon. Sedan flög han till Kairo. I Egypten anlitade han en människosmugglare som hjälpte honom över gränsen till Libyen. Vägen dit var mycket farlig. Vid flera tillfällen blev de attackerade av beväpnade män, men till slut lyckades de ta sig till Libyens huvudstad Tripoli.

Tog hjälp av människosmugglare

Där jobbade han som journalist i ett år – men situationen i Libyen blev snabbt ohållbar. Läget i landet beskrivs som det värsta sedan diktatorn Muammar Kadaffi föll. Striderna om makten håller på att förstöra Libyen.

– Det räcker med att någon ser att du har en mobiltelefon så riskerar du att bli kidnappad, säger Amr Mohammed.

Han bestämde sig för att försöka fly på nytt.

Återigen vände han sig till en människosmugglare, som tog 1.000 dollar för en plats i en båt på dödens väg.

Mohammed har själv sett bilder på kroppar av de som drunknat under resan till Italien. Trots det hade han inget annat val än att ta en av människosmugglarnas båtar – och riskera att dö på samma sätt som de han rapporterat om.

– Oavsett hur stark man är vet man, att när båten börjar röra på sig kan den välta när som helst. Då har man ingen chans att överleva, säger Amr Mohammed.

850 vuxna i båten

Båtarna som människosmugglarna använder är gamla och slitna – och alla vet att de inte klarar av resan till Italien, som tar runt 26 timmar. Flyktingarnas enda chans är bli upplockade av den italienska kustbevakningen.

Det var efter ett dramatiskt skeppsbrott i oktober förra året som Italien startade projektet Mare Nostrum, som innebär att italienska militärfartyg och helikoptrar patrullerar de vanligaste flyktingrutterna över Sicilianska kanalen och ingriper i nödsituationer, insatser som räddat tiotusentals liv.

Hittills i år har över hundratusen båtflyktingar tagit sig till Italien. Runt en halv miljon människor väntar kvar i Libyen för att kunna ta samma väg, trots att även de vet att de riskerar dö på resan.

– Vi var 850 vuxna plus barnen i båten. Vi hade stått upp i mer än 15 timmar. Jag satt inte ner en enda sekund. Jag ville inte äta eller dricka för det fanns ingen toalett på båten.

”Ord kan inte beskriva lidandet”

Amr Mohammed säger att han ofta tänker på vad som hade hänt om båten hade vält.

– Då skulle jag ha varit en av kropparna som andra människor tittar på. Kanske skulle någon ha känt igen mig om de såg min kropp i tv, säger Amr Mohammed och visar en av de filmer som han spelat in med sin mobiltelefon.

– Här börjar vattnet komma in i båten. Hade inte den italienska kustbevakningen kommit i rätt tid skulle det ha slutat katastrofalt.

Nu har Amr Mohammed fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han hoppas på ett liv i trygghet – men minnena från den fruktansvärda resan kommer alltid finnas kvar.

– Det finns inga ord som kan beskriva lidandet när en person tvingas ta sin gravida fru och sitt spädbarn in i döden, för att fly döden och få livet, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.