Foto: scanpix

Ordkrig i säkerhetsrådet i natt

Uppdaterad
Publicerad

Med endast ett några timmar kvar till Ukrainas tidsfrist till de proryska aktivisterna löpte ut möttes parterna i FN:s säkerhetsråd.

Men i stället för att komma närmare en lösning utbröt ett nytt ordkrig.

Rysslands FN-ambassadör, som kallat till mötet, anklagade Ukraina för att föra krig mot sitt eget folk.

Krimkonflikten

– Kiev måste sluta använda våld mot människorna i östra Ukraina och inleda en uppriktig dialog, sade Vitalij Tjurkin enligt AFP.

Han pekade på klockan, och varnade för att tiden för att hitta en lösning håller på att rinna ut.

Terrorister

Ukrainas regering beslutade på söndagen att sätta in armén mot de proryska aktivister som ockuperar myndighetsbyggnader i flera städer. President Oleksandr Turtjynov utlovade dock en amnesti för dem som lägger ned sina vapen och lämnar byggnaderna senast klockan nio måndag morgon lokal tid.

Den ukrainske FN-ambassadören sade att myndighetsbyggnaderna intagits av ”terrorister, koordinerade av Ryssland”.

– Vi kommer inte att låta scenariot från Krim upprepas i östra Ukraina, sade Jurij Sergejev, enligt CNN.

40.000 soldater

Han fick stöd av samtliga västländer, som i hårda ordalag anklagade Ryssland för att ligga bakom oroligheterna.

– Det här är den sorgligaste formen av instabilitet. Den är skapad av människohänder. Den är skriven och koreograferad i och av Ryssland, sade den amerikanska FN-ambassadör Samantha Power.

Storbritannien krävde att landet drar tillbaka sina styrkor från den ukrainska gränsen.

– Satellitbilder visar att det finns mellan 35.000 och 40.000 soldater i närheten av gränsen mot Ukraina, sade den brittiska FN-ambassadören Mark Lyall Grant, enligt Reuters.

Genèvemöte kan undermineras

Rysslands allierade Kina uttryckte också stark oro, men ville inte lägga skulden på Ryssland, utan talade om att en lösning på krisen måste inbegripa ”alla parter”.

FN-ambassadören Vitalij Tjurkin ska också ha sagt, liksom utrikesminister Lavrov i går, att torsdagens fyrpartsmöte i Genève kan ”undermineras” om våld används i de sydöstra regionerna i Ukraina, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Tjurkin kan västländer se till att ett inbördeskrig undviks i Ukraina. Han uppmanar Väst att sluta upp med att antyda att ”Moskvas hand” vilar över utvecklingen i östra Ukraina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet