Foto: TT

Oslopolisen: Frågan om batonger i munnen måste undersökas mer

Uppdaterad
Publicerad

Oslopolisen accepterar inte böter på 80.000 kronor på grund av arbetsmetoden där batonger stoppats i munnen på misstänkta brottslingar.

I ett videoklipp syns hur två poliser stoppar var sin batong i munnen på en man som de misstänker gömmer droger i munnen. När polisen inte hittar några droger körs mannen i väg och släpps av i skogen.

Fallet har fått Spesialenheten for politisaker att granska Oslopolisen för övergrepp och myndigheten kommer i en rapport fram till fler av Oslopolisens metoder inte håller sig inom lagens gränser. Oslopolisen får därför böta 80.000 kronor.

Oslopolisen: Metoden inte praxis

I dag svarar Oslopolisen på kritiken och menar att metoden att använda batonger i munnen på misstänkta inte har använts i så stor utsträckning som granskningen menar, trots att Oslopolisens egna anställda i rapporten berättar att metoden varit godkänd av chefer.  

Oslopolisen menar att Spesialenheten for politisaker behöver utreda frågan ytterligare.

– Vi håller med om kritiken mot de beskrivna handlingarna, men anser att fallet inte är tillräckligt undersökt för att vi ska få böter, säger polischefen Hans Sverre Sjøvold i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.