OSSE-observatörer vid vrakplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Utländska observatörer har nu åter kunnat besöka platsen för det störtade planet MH17 i Ukraina. Hårda strider har i nästan en vecka hindrat dem, men nu har parterna enats om att hålla vägen till vraket öppen.

Observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har tillsammans med nederländska och australiska observatörer nått platsen för det störtade malaysiska planet MH17 i östra Ukraina.

”Observatörer har nått kraschplatsen för första gången på nästan en vecka”, meddelar OSSE via mikrobloggtjänsten Twitter, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ukrainas militär tillkännagav tidigare på torsdagen ett dagslångt avbrott i militäroffensiven mot proryska rebeller i öster. Beskedet kom efter en vädjan från FN om vapenvila, för att möjliggöra en utredning av kraschplatsen.

Hotar med nya sanktioner

Senare under dagen meddelade Ukraina att de stridande parterna kommit överens om att hålla vägen fram till vraket öppen. Men skottlossningen fortsatte så fort observatörerna lämnat platsen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt har G7-länderna hotat Ryssland med nya sanktioner om inte landet upphör att stödja rebeller i Ukraina, rapporterar brittiska BBC. Ryssland har kallat sanktionerna ”destruktiva och kortsiktiga”.

I G7 ingår USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.