Klimatet gör olivoljan dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Olivoljan från medelhavet har blivit dyrare den senaste tiden. Förklaringen är ovanliga väderlägen som ställt till det för olivodlarna i Sydeuropa. Även skadedjur har angripit oliverna.

Höga temperaturer under våren, en sval sommar en höst med stora mängder regn påverkar olivskörden allvarligt i vissa områden i Portugal, Italien, Spanien och Frankrike.

–  Produktionen var relativt låg i år och orsaken till detta har varit klimatförändringen. Vi gick från ett medelhavsklimat till ett nordeuropeiskt klimat. Det blev en regnig men mild sommar med låga temperaturer. Ett perfekt klimat för parasiter att reproducera.

Dessa villkor har också hjälpt spridningen av olivflugan och olivolja mal, som ödelägger olivskördar. Underskottet kan i sin tur leda till högre priser för vissa olivoljor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.