Över 120 döda i strider i Kamerun

Uppdaterad
Publicerad

Tre tchadiska soldater har dödats i angrepp utförda av extremiströrelsen Boko Haram i norra Kamerun.

123 män från jihadistgruppen fick också sätta livet till i strider som utbröt.

Enligt nyhetsbyrån AFP sårades även tolv tchadiska soldater när väpnade män ur Boko Harams styrkor överföll dem i Fotokoltrakten i torsdags och fredags.

Tchads armé har kring 400 soldater i Kamerun för att delta i insatserna mot extremiströrelsen, som Afrikanska unionen betraktar som ett växande hot i hela området.

Boko Haram, med bas i norra Nigeria, har sedan en tid utfört flera väpnade attacker i Kamerun och andra grannländer, rapporterar bbc.com.

Rörelsens mål är att störta den nigerianska regeringen och bilda en islamisk stat. I fjol utropade Boko Haram ett kalifat, en statsbildning, i områden som gruppen kontrollerar. Det erkänns inte som en legitim stat av något annat land.

Bildades 2002

Rörelsen, som bildades 2002, var inledningsvis fokuserad på att bekämpa ”västlig” utbildning. Sju år senare inleddes väpnade angrepp i syfte att bilda en islamisk stat. Tusentals har sedan dess dödats i rörelsens dåd och angrepp, främst i nordöstra Nigeria. BBC rapporterar dock att hela tre miljoner människor påverkas genom att de drivits på flykt eller på andra vis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.