Foto: TT

Över hundratusen kurder flyr Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Vettskrämda människor som vittnar om halshuggningar och avrättningar flyr undan terrororganisationen Islamiska staten, in i Turkiet. Antalet flyktingar som försöker ta sig över gränsen fortsätter att öka – och siffran kan stiga ännu mer.

Mer än 130 000 syriska kurder har flytt in i Turkiet under de senaste dagarna undan den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) som tagit över dussintals byar. Det uppger Turkiets biträdande premiärminister Numan Kurtulmus som varnar att siffran kan stiga.

Turkiska krishanteringsdepartementet AFAD meddelar att det börjat stärka insatserna vid gränsen.

Terroriströrelsen IS

– Gränsen är öppen men bara vid en plats vid Mursitpiner, säger en AFAD-tjänsteman.

– En enskild punkt har öppnats för flyende syrier så att vi kan kontrollera deras identiteter och ge första hjälpen.

SVT på plats vid gränsen

– Människor flyr för sina liv. De är verkligen vettskrämda, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Han är på väg till området kring gränsen till Turkiet för att träffa flyende kurder. Gamla, sjuka och barn kan ha tvingats vandra i dagar för att nå gränsen.

– Här i Turkiet är situationen redan väldigt svår. De har redan tagit emot över en miljon flyktingar, säger Samir Abu Eid.

Strategin: Skrämma befolkningen

Syriska kurder var på väg från områden kring staden Ain al-Arab, eller Kobane som den heter på kurdiska, som attackerats av IS.

– Det har kommit väldigt starka vittnesmål från de flyende. Flera har berättat om avrättningar, halshuggningar. Det är IS strategi, de gör så här för att skrämma folk att fly sina hem, då blir det lättare för dem att inta de här städerna, säger Samir Abu Eid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet