Under #twitterban pågår diskussionen i länder som inte blockerat Twitter. Foto: Arash Mokhtari

Pakistan blockerar Twitter

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen bestämde sig Pakistanska regeringen att blockera Twitter efter att nättjänsten vägrat att plocka bort material som kallats för hädiskt mot islam.

–Det här har genom förts efter beslut från IT-departementet, på grund av smädande material, sa Mohammed Yaseen, ledamot för Pakistanska telekommunikationsmyndighet, PTA.

I en intervju med Reuters berättar han att departementet har fört diskussioner med mikrobloggen Twitter under en tid för få bort det som pakistanska myndigheter kallar för ”populärt material”.

Det här är inte första gången landet blockerar sociala medier. Under två veckor i maj 2010 blockerades Facebook, Twitter, Youtube och runt 1.000 andra hemsidor för att dessa innehållit det som ansetts vara hädiskt material.

Bland majoriteten av pakistanska muslimer anses varje form av avbildning av profeten Muhammed som hädisk.

Mohammed Yaseen specificerar inte vilka användare eller typer av inlägg som låg till grunden för blockeringen av Twitter. Internetleverantörer i landet har utan att få en anledning ombetts att  blockera mikrobloggen på obestämd tid.

Enligt Mohammed Yaseen kommer blockeringen att hävas när regeringen och Twitter är överens om det så kallade hädiska materialet. 

Intresset för Twitter har ökat i Pakistan under de senaste åren och används både av politiker och myndighetspersoner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.