Foto: TT

Palaus marinpark ska läka haven

Uppdaterad
Publicerad

2009 stoppade Palau allt hajfiske på en yta stor som Frankrikes. Nu vill man gå längre och stoppa allt industrifiske.

För fem år sedan stod Palaus president inför FN:s generalförsamling och förkunnade stolt att hajfisket skulle stoppas i landets väldiga vattenområden.

När hajfisket kulminerade fångades omkring 73 miljoner hajar årligen och de stympade, fortfarande levande, hajarna kastades tillbaka i havet för att drunkna sedan deras fenor skurits av.

Vill läka havet

Sedan initiativet 2009 har Palau blivit en vallfärdsort för dykare och marinbiologer och nu vill örepubliken införa ett totalstopp för allt kommersiellt fiske i dess vatten. Stoppet skulle gälla från 2018 och omfattar en yta stor som Frankrikes.

Panaus tidigare president Tommy Remengesau ligger bakom planen och har sagt att den behövs för att ”läka haven”.

Industrifisket har gjort att många arter som blåfenad tonfisk hotas av utrotning. Förhoppningen är att Palaus vatten ska bli en fristad där hotade arter kan få en chans att komma tillbaka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.