Palestina-förslag nobbades i FN

Uppdaterad
Publicerad

Det jordanska förslaget, som skulle ha banat väg för en självständig palestinsk stat, fick inte tillräckligt många röster i FN:s säkerhetsråd. Förslaget fick bara stöd av åtta av 15 rådsmedlemmar, nio röster hade krävts för att det skulle gå igenom.

Frankrike, Kina och Ryssland hörde till länderna som röstade för resolutionen, enligt nyhetsbyrån AFP. USA hade sagt sig redo att använda sitt veto, men behövde alltså aldrig göra det.

Förslaget siktade på ett fredsavtal mellan palestinier och Israel inom ett år. Dessutom krävdes ett tillbakadragande av israelisk militär från ockuperade områden senast 2017.

Israel har protesterat kraftigt mot förslaget. Premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att det är en ”attack från Iran och islamistiska extremister” på ””srael och västerlandets civilisation”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.