Stor glädje i Palestina när Israel släppte 26 fångar Foto: AP

Fredssamtal efter frigivning av fångar

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett fem år långt avbrott har fredssamtalen mellan Israel och Palestinierna börjat igen. Målet är att nå en överenskommelse inom nio månader, men tveksamheten är stor på båda sidor.

Inför fredssamtalen släppte Israel de första av totalt 104 palestinska fångar i natt. Tusentals palestinier hade samlats på Västbanken och i Gaza för att ta emot de släppta fångarna som betraktas som hjältar av palestinierna. Utanför det israeliska Ayalonfängelset protesterade dock anhöriga till offren för de skjutningar som palestinierna dömts för.

Stor glädje vid återförenandet

På Väsbanken togs de frigivna fångarna emot av president Mahmud Abbas och tusentals sjungande dansande palestinier.

– Det här är den första gruppen,sade Abbas vid den officiella välkomstceremonien.

– Vi ska fortsätta tills vi befriat alla fångarna ur Israels fängelser.

Frigivningen var ett grundläggande krav från palestinierna för att de alls skulle inleda de USA-ledda fredsförhandlingarna.

Samtalen hotade

Men onsdagens samtal kommer troligen att överskuggas av tisdagens israeliska beslut att nästan tusen nya bosättarbostäder får byggas i Gilo i östra Jerusalem. Yasser Abed Rabbo,en av ledarna i Palestinska befrielseorganisationen (PLO), sade att beslutet ”hotade att få samtalen att misslyckas redan innan de startar”.

I helgen meddelade Israel att nästan 800 bostäder planeras i Östra Jerusalem och närmare 400 på Västbanken.

En israelisk minister talar i dag om att byggandet av bosättningar ska fortsätta.

– Vi kommer att bygga tusentals bostäder de kommande åren i Judéen och Samarien. Ingen dikterar vad vi kan bygga, säger bostadsminister Uri Ariel i ett uttalande i israelisk radio.

Ariels uttalande handlar av allt att döma inte om specifika byggtillstånd, till skillnad från tidigare besked om nya bostäder de senaste dagarna.

Raketattacker

Det israeliska flygvapnet har anfallit två raketavfyringsplatser i Gazaremsan, uppger armén enligt AFP.

Enligt armétalesmannen var anfallet en följd av raketattacker från Gaza i går. En raket exploderade då på israeliskt territorium, utan att någon kom till skada.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.