”Ockupanternas färger” står det skrivet på dekalen uppsatt i Kiev. Nazistsymbolen är i de färger som de pro-ryska grupperna använder. Foto: SVT

Oro i Kiev över omröstningen

Uppdaterad
Publicerad

I Kiev är oron påtaglig över på pågående folkomröstningen på Krim, som anser vara olaglig och framtvingad under rysk ockupation. Ingen här vet vad som väntar imorgon – och vad den ryske presidenten Vladimir Putins nästa drag blir.

Samtidigt trappar regeringen upp retoriken mot separatistiska krafter i Ukraina. Krav på att de myndighetstjänstemän som är delaktiga i de ryska ”provokationerna ” ska sparkas blir allt mer högljudda.

– Ukraina kommer att hitta de som sår separatism och splittring och som nu, under ryska truppers beskydd, försöker förgöra Ukrainas självständighet, sa premiärminister Arsenij Jatsenjuk för en stund sedan med anledning av situationen på Krim.

Krimkonflikten

Ukrainska flaggor

På Självständighetstorget i Kiev har de ukrainska flaggorna och hyllningarna till revolutionen fyllts på med ilskna budskap riktade mot den ryske presidenten.

– Vi har ännu inte behövt kämpa för var självständighet. Nu har den tiden kommit, säger Sergej Tichy som är född på Krim och har båda föräldrar och vänner kvar där.

– Krim är en ryskspråkig del av Ukraina, men det tillhör Ukraina.

Krim är av allt att döma på väg att glida regeringen i Kiev ur händer ännu tydligare efter dagens folkomröstning och även idag har det varit oroligt under proryska demonstrationer i östra Ukraina.

– Ja, det finns problem inom Ukraina men vi måste få lösa dem själva. Vi behöver inte hjälp, och framför allt inte militär fran ett annat land, säger Sergej.

Garde rekryteras

Gränsen mellan östra Ukraina och Ryssland är ”praktiskt taget stängd”, enligt inrikesminsiter Arsen Avakov.

Olga Melkivskaja, 29 år är oroad över utveckligen:

-För mig, som ukrainsk medborgare, gör det väldigt ont att vi skulle bli av med en del av landet. Jag älskar Krim, jag åker ofta dit, och vi har tänkt åka dit på semester men nu går det inte det på grund av alla oroligheter. Mina föräldrar skulle aldrig låta mig åka dit.

Rekryteringen till det nationalgarde som är tänkt att fylla på den kraftlösa ukrainska armén pågår för fullt. Rekryter strömmar till i stadig takt, men många är smärtsamt medvetna om den ukrainska arméns underlägsenhet gentemot Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet