Påven: Dialog förhindrar terrorism

Publicerad

Ta starkare avstånd från fundamentalism och terrorism, löd påven Franciskus budskap under hans första besök i Turkiet under fredagen.

– Dialog över religions- och kulturgränserna kan vara ett viktigt bidrag... för att få slut på alla former av fundamentalism och terrorism, sade påven efter ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utanför Ankara.

Påven sade också att världen har ett moraliskt ansvar att hjälpa Turkiet att hantera de stora flyktinggrupper som kommer från det krigshärjade Syrien.

I helgen väntas påven besöka helgedomen Hagia Sofia som först tjänade som kristen kyrka men sedan blev moské. Ett besök i Blå moskén inväntas också med stor spänning sedan påvens föregångare Benedictus under sitt besök där anammade det muslimska sättet att be.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.