Påvens födelsedag firas med tårta i Vatikanen. Foto: TT

Påven hade nyckelroll i Kubasamtal

Publicerad

Nyheten om att Kuba och USA återupptar de diplomatiska förbindelserna var en överraskning för många – men inte för påve Franciskus. Vatikanen har nämligen spelat en central roll i de hemliga förhandlingarna.

Redan 2012, på påve Benedictus tid, började den heliga stolen engagera sig i frågan, sedan kongressledamöter bett om hjälp med att få den amerikanska affärsmannen Alan Gross fri.

– De pratar med högre makter, har Barbara Mikulski, senator för Demokraterna från Gross delstat Maryland, sagt enligt Reuters.

När USA:s president Barack Obama besökte Franciskus i mars stod de hemliga Kubasamtalen högt på dagordningen. Tidigt på sommaren skickade påven brev till Kubas diktator Raúl Castro och Obama, där han uppmanade dem att utväxla fångar. Och sedan i oktober har förhandlingar skett både i Kanada och i Vatikanen.

Besked på födelsedagen

När Obama och Castro i synkroniserade tal offentliggjorde nyheten på onsdagen – vilket sammanföll med påvens 78-årsdag – tackade de Franciskus, som enligt båda haft en avgörande roll i förhandlingarna.

”Den heliga stolen kommer att fortsätta att stödja initiativ från båda länder som stärker deras bilaterala relationer och förbättrar villkoren för deras respektive medborgare”, heter det i en kommuniké från Vatikanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.