Påve Franciskus. Foto: TT

Påven lät hemlös man begravas i Vatikanen

Uppdaterad
Publicerad

Han var en av de många hemlösa som lever sina liv på Vatikanens slingrande gränder. Men Willy Herteleer har satt ett avtryck i historien, som den första hemlösa personen att någonsin begravas innanför Vatikanens väggar.

Hemlöse Willy Herteleer var ett välkänt ansikte runt Petersplatsen, det stora torget framför Peterskyrkan. Där ska han under flera år ha spenderat dagar, kvällar och nätter med att tigga pengar från turister och andra förbipasserande.

Som för många andra i samma situation var hans tillgångar koncentrerade till en liten vagn som han alltid hade vid sin sida, skriver italienska Huffington Post. De schweiziska vakterna utanför portarna till Sankt Anna, Vatikanens mindre kyrka, lärde till slut känna honom – och gav honom smeknamnet ”budbäraren från Sankt Anna”.

En natt i januari hittades den 80-årige mannen, nära medvetslöshet, efter ha sovit ännu en natt i kylan. Han fördes med ambulans till ett sjukhus i närheten av Vatikanen, men hans liv gick inte att rädda.

”En ren och ärlig man”

Willy Herteleer hade under sina många dagar i Vatikanens hjärta lärt känna en av påvens medarbetare, monsignor Amerigo Ciani, då de träffats under gudstjänster i Peterskyrkan. De bad tillsammans, och monsignor Ciani bjöd ibland på lunch.

– Han var en ren och ärlig man. Han levde på marginalen, och förblev osynlig i vårt egoistiska samhälle, berättar monsignor Ciani för den italienska dagstidningen Il Messagero, som först rapporterade om händelsen.

Monsignor Ciani märkte efter en tid att hans vän lyste med sin frånvaro, och började fråga runt. Svaren ledde honom till sjukhuset, där han fick veta att Willy Herteleer avlidit. Ciani ville hjälpa sin vän till den sista vilan, men visste inte var han skulle begrava honom. Så han bestämde sig för att berätta om den hemlöse mannens öde – för ingen mindre än påve Franciskus. Och svaret blev:

– Ge honom en värdig begravning i Vatikanen.

Första gången

Så blev det, en påkostad begravning för ”budbäraren från Sankt Anna”, där han hedrades av de som höll honom kär.

Willy Herteleer vilar nu tillsammans med diplomater, konstnärer och andra välgörare till den katolska kyrkan, i den ståtliga skuggan av Peterskyrkan.

– Det är utan tvekan första gången en hemlös person fått begravas innanför Vatikanens väggar, säger en källa inom Vatikanen till tidningen Telegraph.

De senaste veckorna har påven visat särskild omtanke för de hemlösa. Han har bland annat beordrat att bygga duschar i de publika toalettbyggnaderna vid Petersplatsen efter att ha fått veta att hemlösa i Rom har svårt att finna en plats att tvätta sig på, skriver Telegraph.

Han har även arrangerat så att frisörer ägnar sin lediga dag, måndagen, till att erbjuda hemlösa en frisering – och tidigare den här månaden gav han order om att dela ut 300 paraplyer till behövande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.