Foto: TT

Pentagon-rapport: Putin kan ha asperger

Uppdaterad
Publicerad

I en rapport till USA:s militärhögkvarter framför forskare teorier om att Rysslands president Vladimir Putin kan lida av Aspergers syndrom, och att det är en form av ”social störning” som påverkar den ryske presidentens alla beslut.

Det är tidningen USA Today som fått tag i två rapporter till Pentagon från 2008 och 2011. Brenda Connors som är expert på rörelsemönster har på tv-bilder studerat hur Vladimir Putin rör sig. Hon skriver att Putins sätt att gå och röra sig tyder på  att  hans ”neurologiska utveckling avbröts i barndomen” och ”den ryske presidenten har en neurologisk abnormitet”.

Ansikte tyder på autism

En annan forskare, Stephen Porges, skriver att ”Putin verkar ha en form av autism”. Enligt Porges avslöjar Putins ansikte och minspel att det handlar om en person som har svårt för kontakt och socialt samspel med andra.

Samtidigt skriver forskarna att det inte går att bevisa att Putin lider av någon form av Aspergers syndrom eftersom de inte har haft möjlighet att direkt undersöka honom och genomföra en hjärnundersökning. Diagnosen Aspergers syndom innebär bland annat nedsatt förmåga till sampsel med andra människor.

Extremt kontrollbehov

Men forskarna hävdar att president Putins behov att kompensera sina sociala komplex leder till att Putin har ett extremt kontrollbehov, och att detta påverkar Putins hela beslutsfattande och hur han regerar Ryssland.

Forskarna uppmanar amerikanska diplomater och politiker att alltid försöka förhandla och diskutera med Putin i små grupper och lugna miljöer eftersom Putin enligt forskarna har svårt för ”större sociala sammanhang”.

Det är inte närmare känt hur Pentagon eller den amerikanska regeringen använt forskarnas rapporter.

Aspbergers syndrom

Aspergers syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. Om man har Aspergers syndrom märks det framför allt på hur man samspelar och kommunicerar med andra människor.

Orsakerna till Aspergers syndrom är inte helt kända, men troligen bidrar flera olika biologiska faktorer, bland annat genetiska, till uppkomsten av Aspergers syndrom. Därför kan man ofta, men inte alltid, ha släktingar med liknande personlighetsdrag.

Man har sannolikt Aspergers syndrom hela livet, men hur mycket funktionsnedsättningen påverkar ens liv beror till stor del på hur omgivning och ens vardag kunnat anpassas till de svårigheter man har. Med förståelse från omgivning och lämplig miljöanpassning brukar man uppleva mindre problem. Man har också rätt till stöd från samhället bland annat enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Man brukar också ha mindre svårigheter när man blir äldre, eftersom man har lärt sig acceptera sitt sätt att fungera och har hittat lösningar för att klara olika situationer.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.