Foto: TT

Pilotstrejk i Norwegian har inletts

Uppdaterad
Publicerad

70 piloter på Norwegian tas ut i strejk av norska pilotfacket NPU / Parat från midnatt, efter att medlingen mellan arbetsgivare och fack strandat.

De 70 piloterna strejkar från lördag morgon till och med tisdag. 

Om inget avtal nåtts innan dess utökas strejken kraftigt från och med onsdag och inom kort kommer samtliga 650 skandinaviska piloter att vara ute i strejk, hotar norska pilotfacket NPU / Parat i ett pressmeddelande.

Norwegianstrejken

– Företaget är bara intresserat av att organisera sig bort från sina förpliktelser och det är därför inte möjligt att finna en lösning – ett kollektivavtal som vi måste ha, säger ledaren för piloterna i Norwegian, Halvor Vatnar i pressmeddelandet.

Norwegian beklagar

”Norwegians mål är fortfarande att genomföra helgens flygningar så långt det är möjligt då ett begränsat antal piloter tagits ut i strejk i första omgången”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Vi beklagar verkligen den osäkerhet som nu skapas bland våra resenärer. Vårt mål har hela tiden varit att undvika strejk och få en lösning och lugn i företaget. Nu ska vi göra det vi kan för att ta hand om berörda passagerare på bästa möjliga sätt, säger Norwegians VD Björn Kjos i pressmeddelandet.

Dessa linjer berörs inte:

Konflikten gäller Norwegians skandinaviska dotterbolag Norwegian Air Norway (NAN).

Det innebär att långlinjerna mellan Skandinavien/England och USA/Asien går som vanligt. Baserna i England, Finland och Spanien är inte heller direkt berörda.

Källa: Norwegian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet