Foto: TT

Pistolbeväpnad man åkte hiss med Obama

Uppdaterad
Publicerad

En beväpnad säkerhetsvakt med flera misshandelsdomar bakom sig fick tillåtelse att åka hiss med president Barack Obama under ett besök i Atlanta den 16 september. Ett allvarligt brott mot säkerhetsrutinerna kring presidenten, enligt The Washington Post.

Enligt föreskrifterna får endast Secret service, som ansvarar för Barack Obamas säkerhet, bära vapen i närheten av presidenten.

Hur säkerhetsvakten kunde undgå visitering är oklart men enligt vittnen ska han ha uppträtt ”oproffessionellt”, bland annat genom att ta bilder på presidenten, skriver The New York Times. Enligt Secret services protokoll är det absolut förbjudet att ta bilder av presidenten i privata sammanhang. Trots det var det först när säkerhetsvakten, som inte var i tjänst vid tillfället, lämnade över vapnet till Secret service-agenterna som de insåg att han var beväpnad.

Brister i säkerheten

Chefen för Secret service, Julia Pierson, tillsatte heller inte omedelbart en utredning om hur rutinerna frångicks, till exempel varför vakten inte screenades med en metalldetektor innan han fick kliva in i hissen.

Bara tre dagar efter hissincindenten äventyrades presidentens säkerhet ännu en gång när en man beväpnad med en kniv tog sig över grindarna och in i Vita huset innan han stoppades av säkerhetsvakterna. När man senare söke igenom mannens bil hittades bland annat en machete och massor av ammunition.

På tisdagen förklarade medlemmar i kongressen att de hade inte längre hade förtroende för säkerhetschefen Julia Pierson och ifrågasatte om hon är rätt person att lösa de uppebara brister som finns i säkerhetsarrangemangen kring presidenten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.