De rörliga bilderna på när planet kraschar, filmade med kamera inifrån en bil, har lagts upp på Youtube. Foto: Skärmdump youtube

Plan kraschade i flod – många döda

Uppdaterad
Publicerad

Ett taiwanesiskt passagerarplan kraschade i en flod i Taipei i dag. Minst 26 personer omkom men dödstalet kan stiga.

Mycket dramatiska tv-bilder från en kamera i en bil visar hur planet,  en ATR 72-600 från Trans Asia, i brant vinkel flyger in med vingen i en bro och strax därefter störtar ner i Keelungfloden, nära huvudstaden Taipei i Taiwan.

Planets vinge slår också i en taxibil på bron, vars förare skadas men överlever.

Flygolyckan i Taiwan

Kom inte långt

Planet med 58 personer ombord lyfte på onsdagsförmiddagen från den centralt belägna flygplatsen Songshan i Taiwans huvudstad för att flyga till ön Kinmen. Men det kom inte långt.

Strax efter start ropade besättningen till flygledningen om problem med den ena av de två motorerna. Flygplanet vred sig åt sidan, och verkar ha missat ett antal stora bostadshus med bara meter till godo. På väg ned slog ena vingen till en motorvägsbro innan planet störtade i floden i stadens utkanter, vilket framgår av videosnuttar som vittnen lagt upp på Twitter och Youtube.

Minst 25 döda

I floden inleddes en frenetisk räddningsaktion, när flygplanskroppen hamnade på sidan, halvvägs ned i vattnet. Passagerare som räddats fördes till land i gummibåtar, men tv-bilder visar också hur offer simmar i land.

Enligt de senaste uppgifterna har minst 26 personer hittats döda. 16 personer ska ha överlevt medan 17 personer tros vara kvar i planet i vattnet.

Kinmen är en ögrupp som lockar turister från Fastlandskina. Av de ombordvarande på flighten ska 31 ha varit från fastlandet.

Det taiwanesiska flygbolaget Trans Asia hade sin senaste krasch så sent som i juli, då 48 liv krävdes när ett av bolagets plan störtade i ett oväder.

Nästan oskadd

På bron körde taxiföraren Zhou sin gula VW Caddy, som snuddades av det fallande planet. Bilens vindruta slets loss, motorhuven revs upp och taket trycktes in – men Zhou kunde stappla ur nästan oskadd.

– Jag svimmade när planet träffade, säger han, enligt en läkare vid det sjukhus dit han förts, rapporterar Hongkong-tidningen Apple.

På vittnesbilder ses en förvirrad Zhou sedan ta sig ur, gå runt bilen och titta i bagageutrymmet, innan han sätter sig vid vägkanten för att ringa i sin mobiltelefon.

Han har tidigare haft hjärtproblem, och är nu inlagd på sjukhus för observation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygolyckan i Taiwan

Mer i ämnet