Ansar gräset med pincett – för att hedra ledare

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har kommit på ett nytt sätt att hedra sina döda ledare. Diktaturen tvingar nu invånare att plocka grässtrån med pincett för att hålla området utanför palatset där kropparna ligger i perfekt ordning.

Nordkoras tidigare ledare Kim Il Sungs och Kim Jong Ils balsamerade kroppar ligger i Kumsusan Palace of the Sun i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Platsen är en av Nordkoreas heligaste. Diktaturen anser därför att det inte duger med något annat än en helt felfri gräsmattan utanför palatset.

För att varenda grässtrå ska vara perfekt har nu personer anlitats för att rensa bort ogräs och brunade strån med pincett och små krattor. Att bara klippa de stora ytorna med gräsklippare räcker helt enkelt inte.

”Känner mig aldrig uttråkad”

De så kallade gräsplockarna tvingas sitta på huk hela dagarna för att noga inspektera gräsmattorna utanför palatset. När deras små redskap i form av pincetter och krattor inte räcker till plockar de också ogräs för hand.

– Jag känner mig aldrig trött eller uttråkad. Det är helt och hållet en fråga om anden, säger den kvinnliga gräsplockaren Kim Ho-Jung till AFP:s reporter.

Gräsplockarna hävdar att de känner sig hedrade som får arbeta i området runt Kumsusan Palace.

– Vi som arbetar utanför Kumsunsan Palace, där vår käre ledare vilar, vill göra det bästa möjliga för denna plats. Om man gör sitt arbete finns det inget att frukta, säger den kvinnliga gräsplockaren Kim Ho-Jung.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.