Polis: Flickorna i Indien begick självmord

Uppdaterad
Publicerad

De två indiska flickor som tidigare i år hittades hängda i ett träd hade inte mördats och heller inte våldtagits, som man tidigare antagit. Det konstaterar den federala polisen i Indien, CBI. Enligt polisen begick flickorna självmord.

De två kusinernas öde i en fattig by i delstaten Uttar Pradesh upprörde en hel värld. Enligt familjen hade de två flickorna, 12 samt 14 år gamla, våldtagits och sedan mördats av män från en högre kast.

CBI konstaterar dock att de två hängt sig själva därför att de känt sig pressade eftersom familjen visat sitt missnöje med deras vänskap med en bybo. Enligt Hindustan Times ska polisen ha använt lögndetektor och funnit att huvudvittnet ljugit.

Kvinnorättsaktivister är skeptiska till slutsatserna och uppmanar CBI att göra en ny utredning.

En rad uppmärksammade våldtäkter i Indien har väckt ilska över hur kvinnor behandlas och lett till krav på hårdare lagstiftning mot sexbrott. Senast i söndags avled en 15-årig flicka i Uttar Pradesh efter att ett gäng män först försökt ofreda henne och sedan när hon satt sig till motvärn som straff satt eld på henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.