Paul Vance vid polisen i Connecticut höll en presskonferens på lördagen. Foto: Scanpxi

Polisen: ”Han tvingade sig in på skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen arbetar fortfarande med utredningen efter skolmassakern på Sandy Hook. Offren har identifieras, men namnen har inte offentliggjorts med hänsyn till deras anhöriga.

Missade du presskonferensen? Se den i SVT Play.

Den formella identifieringen av offren har avslutats. Polisen förbereder just nu en lista med namnen på offren i skolmassakern, men den har inte släppts ännu.

Skolskjutning i Connecticut

Vid en presskonferens vid 16-tiden, svensk tid, vädjade polisen till medierna att visa respekt för de anhöriga.

– Vi ber er alla att respektera deras privatliv och deras sorg, säger Paul Vance, vid polisen i Connecticut under presskonferensen, som hölls utomhus, över två timmar efter utsatt tid.

Kvarlevorna av de 26 personer som sköts ihjäl, varav 20 barn,  har nu flyttats från brottsplatsen, uppger polisen.

– Vi arbetar fortfarande med utredningen och genomsökningen av skolan, det kommer att ta ytterligare minst en dag, säger Paul Vance.

Utredningen fortsätter

Även området utanför skolan är en del av brottsplatsundersökningen, och granskningen av området kommer att ta ännu längre tid.

– Vi hoppas att få en bättre bild av hur – och än viktigare – varför detta hände, säger Vance.

Det har florerat rykten om att gärningsmannen släpptes in i skolan av personelan, eftersom hans mamma arbetade på skolan.

Men den 20-årige gärningsmannen släpptes inte in frivilligt på skolan, uppger Vance, utan tvingade sig in med hjälp av våld.

Finns bevis som pekar mot ett motiv

Polisen säger sig ha hittat ”mycket bra” bevis som pekar mot ett motiv.

– Vi kommer inte att gå in på bevisen, säger Paul Vance.

Polisen bekräftar också att kvinnan som hittades död på den andra brottsplatsen var släkt med gärningsmannen.

600 barn på skolområdet

Omkring 600 barn i åldrarna fem till tio befann sig på skolområdet när 20-åringen öppnade eld i ett klassrum omkring klockan 9.30 lokal tid, eller 15.30 svensk tid.

Efter skotten tog den 20-årige gärningsmannen sitt liv. Mannens mamma hittades senare ihjälskjuten i deras hem. Hon jobbade som lärare på skolan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Connecticut

Mer i ämnet