Foto: TT

Maskerade bråkade med demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Hongkong har börjat flytta barrikader som prodemokratiska aktivister byggt under ”Paraplyrevolutionen”. Samtidigt samlades flera hundra personer för att försöka bryta igenom barrikaderna för att starta bråk med demonstranterna.

Hundratals personer, varav en del maskerade, försökte ta sig igenom avspärrningarna på måndagen.

Taxichaufförer, som i många fall är emot protesterna som allvarligt påverkat deras verksamhet, omger en del av barrikaderna. Polisen försöker skydda både barrikader och demonstranter.

Protesterna i Hongkong

Tidigare under måndagen drabbade studenter och poliser samman i Admirality, den stadsdel i regeringskvarteren där flest aktivister samlats.

Konstnärer gripna

Hittills har över 40 fastlandskineser gripits de senaste två veckorna, enligt aktivistgruppen Chinese Human Rights Defenders i USA. Ytterligare 60 aktivister har förhörts, enligt Amnesty International. Bland dem som gripits finns en grupp konstnärer i Peking som hade samlats för att visa sitt stöd för protesterna.

Den vaga formuleringen ”söka upp bråk” har de senaste månaderna använts av kinesisk polis för att spärra in människorättsjurister och aktivister.

”Chansen nästan noll”

Demonstranterna i Hongkong kräver fria val och att den regionale ledaren Leung Chun-Ying avgår. Hongkongregeringen har sagt att demonstrationerna är olagliga.

Leung Chun-Ying, vanligtvis kallad C Y Leung, bedömer det som närmast utsiktslöst att Kina ska ändra åsikt om valet, där den högste ledaren, ”Chief Executive”, ska utses 2017.

– Jag tror vi alla vet att chansen är nästan noll, har Leung sagt i en tv-intervju, enligt BBC.

Protesterna utlöstes av att den kinesiska folkkongressens ständiga utskott bestämde att en nomineringskommitté ska utse de kandidater som får ställa upp i valet.

Kina styr den forna brittiska kolonin enligt principen ”ett land, två system”, vilket enligt avtalet mellan Storbritannien och Kina ska bestå i 50 år efter återlämnandet 1997. Hongkongborna har därför press- och yttrandefrihet, och det är tillåtet att demonstrera. Till skillnad från i resten av Kina är det också tillåtet att använda Facebook och Twitter. ”Paraplyrevolutionen”, som demonstrationerna i Hongkong kommit att kallas, är också en digital proteströrelse i sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet