Polsk expert: Ryssland vill ha en fryst konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin säger att han vill han fredlig lösning på konflikten i Ukraina. Men det betyder bara att Ukrainas regering ska erkänna sydöstra Ukrainas faktiska självständighet och att denna del brutits loss från resten av ladet.

Så beskrivs läget i Ukraina av Marcin Zaborowski, chef för Polens utrikespolitiska institut, när han intervjuas i Agenda.

Medan Ryssland förnekar att det finns ryska förband i östra Ukraina säger många att det pågår ett krig mellan Ryssland och Ukraina, att Ryssland genomfört en dold invasion.

Agenda

Enligt Marcin Zabarowski måste EU sätta ytterligare press på Ryssland för att ändra Putins politik.

– Ryssland är mer beroende av EU än vad EU är av Ryssland. Rysslands ekonomiska framgång de senaste femton åren har i väldigt hög grad varit avhängigt av exporten av ryska råvaror till Europa. Det gäller särskilt energiråvaror som gas och olja.

Om Ryssland förlorar inkomsterna från den exporten och isoleras från det globala systemet, vilket kan bli följden av sanktionerna, då blir Ryssland mycket mer sårbart än Europa, menar Marcin Zabarowski.

Putin nervös

Marcin Zaborowski har också noterat att Rysslands president verkar vara mera nervös än tidigare. Det visar sig bland annat genom att han oftare talar offentligt och vänder sig till Europa i sina uttalanden.

Han medger att sanktioner även har en viss kostnad för EU-länderna. Men samtidigt varnar han för att eftergiftspolitik mot Ryssland skulle leda till ett ännu osäkrare läge där det blir svårare att göra något i efterhand.

Nya Ryssland

– Det vi fruktar är att Ryssland kommer att fortsätta med sina operationer i sydöstra Ukraina.

– Det står redan klart att Ryssland vill skapa en utbrytarrepublik som man kallar Novorossija (Nya Ryssland) så att man får en ”fryst konflikt” som i Transnistrien.

Enligt Marcin Zabarowski är Rysslands mål att skapa en landförbindelse till Krim längs Svarta havets kust.

– Utan landförbindelse skulle kostnaden för att behålla Krim, som annekterats illegalt, bli väldigt hög för Ryssland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet