Ukip-ledaren Nigel Farage har blivit en allvarlig utmanare för de etablerade partierna i EU-valet. Foto: TT

Populister kan bli störst i Storbritanniens EU-val

Uppdaterad
Publicerad

Populistiska EU-kritiska Ukip, United Kingdom independence party kan bli störst i Storbritannien i EU-valet. Just nu ligger Ukip på 30 procent i opinionsmätningarna, och kan komma att mer än fördubbla antalet mandat. För närvarande har man sju platser i EU-parlamentet.

Det är den ytterst dynamiske och fräcke partiledaren Nigel Farage som till stor del ligger bakom framgången. Farage mötte nyligen vice statsministern Nick Clegg i en duell i BBC.

– Den fria rörligheten i EU har bara gynnat överklassen som nu kan få billiga barnflickor och chaufförer, dundrade Farage. Om britterna ignorerar invandringen kommer de att hamna i reservat som indianerna i USA, menade Ukip-ledaren. Han uppmanade britterna att ansluta sig till ”folkets armé” och varnade för att EU har imperialistiska ambitioner och vill skaffa sig såväl en armé som en flotta.

EU-valet 2014

Nick Clegg beskrev Ukip som ett parti som lever i ”farliga fantasier om det förflutnas förträfflighet”. Kommer Nigel Farage att vara Crazy Horse eller Sitting Bull?, undrade Clegg ironiskt. Enligt opinionsmätningar blev 38 procent av tittarna mer intresserade att rösta Ukip efter duellen, medan 43 procent blev mindre fångade av Liberaldemokraterna.

Tar konservativa röster

Ukips kärnväljare finns i de så kallade ”home counties”; sydöstra England runt London. Det är där den bemedlade medelklassen bor i idylliska lantliga omgivningar. Det har alltid varit säkra konservativa fästen, men nu har Ukip börjat ta över. Det är Ukips krav på att Storbritannien ska lämna EU som har gett partiet 35.000 medlemmar. Dessutom är Ukip mycket bättre organiserat än Tories.

SVT besökte Whitstable – en sömnig liten stad i grevskapet Kent. Det är här som Nigel Farage ska försöka ta sig in i parlamentet i Westminster vid valet nästa år. Janice Atkinson står på andra plats efter Farage i EU-valet. Hon kandiderade 2010 till det brittiska parlamentet för Tories.

– Men jag blev så besviken över att jag inte fick tala om invandringen och EU att jag lämnade för Ukip, säger Atkinson.

”Vi måste lämna EU”

Hon har inte mycket till övers för premiärminister David Cameron och hans regering.

– De är alla kompisar från privatskolor som Eton och har alla gått på elituniversitet och aldrig haft ett riktigt jobb.

Själv kommer Atkinson från en fattig familj där pappa arbetade på kolkraftverk och mamma var städare.

– Jag har gått i realskola och har en gedigen arbetslivserfarenhet, säger hon. Hennes idol är Margret Thatcher.

– Vi måste lämna EU. Vi kan inte fortsätta att delta i en union dit vi skickar 55 miljoner pund varje dag. En union som styr 75 procent av vår lagstiftning, menar Atkinson.

Hennes partikamrater i Whitstable delar helt den uppfattningen.

– Vi är engelsmän och vi litar mer på sunt förnuft än Bryssel, säger Ukips ordförande i Whitstable, Jim Gascoigne.

”Vi har inte utrymme för fler”

Maureen Elenor som är ordförande i Kent anser att invandringen är ett stort problem.

– Det är inte fråga om rasism. Vad det handlar om är plats. Vi har inte något utrymme för fler säger Elenor. Vår offentliga service håller på att braka ihop, vi kan inte få tid hos husläkare. Det måste byggas hundratusentals lägenheter.

Hon är övertygad om att många kommer till Storbritannien bara för att leva på bidrag.

Ukip har på senare tid också gjort stora inbrytningar i mer fattigare områden. Partiet har surfat på den våg av politikerförakt som kom efter avslöjandena om parlamentsledamöternas missbruk av diverse förmåner.

– Politikerna bryr sig inte längre om vanligt folk, men Ukip står upp för den lille mannen, säger Jim Gascoigne i Whitstable.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet