Porosjenko. Foto: TT

Porosjenko: ”Beredda på fullskaligt krig”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med den tyska dagstidningen ”Bild” säger Ukrainas president Petro Petrosjenko att landet är redo för ett storkrig mot Ryssland. Och den senaste tidens upptrappning av läget i regionen fortsatte även i dag, då flygplatsen i Donetsk återigen utsattes för artilleribeskjutning.

I intervjun, som publiceras i dagens upplaga av ”Bild”, säger den ukrainske presidenten att Ukraina befinner sig på randen till ett storkrig:

– Jag är inte rädd för ett krig mot de ryska trupperna och vi är bereddda på ett fullskaligt krig. Vår armé befinner sig i betydligt bättre skick än för fem månader sedan och vi har hela världens stöd bakom oss. Våra soldater har visat att de kan försvara vårt land. Vi vill bara ha fred, men vi måste vara beredda på det värsta.

Krimkonflikten

”Världens farligaste plats”

I intervjun med den tyska dagstidningen kallar Ukrainas president Petro Porosjenko vidare Ukraina för ”världens farligaste plats” och hävdar att Ryssland inte respekterar några avtal.

– Ukraina är den farligaste platsen i värden. I mitt land finns tusentals ryska soldater, hundratals pansarvagnar och tungt artilleri. Det handlar om en av världens största arméer, som hotar oss och hela Europa. Vi vill inte ha krig, vi vill ha fred och vi kämpar för europeiska värderingar. Men Ryssland respekterar inga överenskommelser.

Porosjenko säger även i intervjun med ”Bild” att han inte förväntar sig att EU skickar soldater till Ukraina, utan istället efterlyser militär hjälp av tekniskt slag.

– Vi får hjälp av vissa länder och jag har full tilltro till att vi kommer att få ytterligare stöd. Vi är helt på det klara med att EU inte kommer att skicka soldater till Ukraina, men vi behöver tekniskt militärt stöd.

Putin förnekar inblandning

Även den ryske presidenten Vladimir Putin har uttalat sig om situationen i östra Ukraina i de tyska medierna. I en intervju med den ryske presidenten som sändes under gårdagkvällen i den tyska tv-kanalen ARD ger Putin både de ryska rebellerna och de ukrainska trupperna skulden för de pågående striderna i området.

Enligt den ryske presidenten har ingen av parterna dragit sig tillbaka från fronten – vilket var ett av kraven i den vapenvila som undertecknades i september.

Putin nekade dock till att Ryssland skulle ha levererat vapen till separatisterna och förnekade all form av inblandning i konflikten.

Fortsatt upptrappning

Den senaste tidens upptrappning av situationen i östra Ukraina fortsatte även under dagen då flygplatsen i Donetsk återigen utsattes för artilleribeskjutning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. En person uppges ha dödats under helgens strider i staden och åtta personer skadats.

Läget i området har den förvärrats sedan Nato i förra veckan rapporterrade att rysk militärutrustning anlänt till östra Ukraina, vilket ledde till att FN:s säkerhetsråd kallades till ett krismöte.

Sanktioner på agendan

Även den den svenska utrikesministern Margot Wallström har uttryckt oro inför utvecklingen i området och sa inför dagens ministermöte i Bryssel att frågan skulle komma att hamna överst på dagordningen.

I ett uttalande inför mötet uttryckte Wallström även en önskan om att titta på huruvida sanktionerna mot Ryssland hittills fungerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet