Foto: TT

President tar på sig ansvaret för färjekatastrof

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas president Park Geun-Hye tog i en tv-sändning på måndagen på sig ansvaret för färjekatastrofen i april då över 280 människor omkom.

Kustbevakningen bör läggas ned då den inte klarat sin uppgift vid färjekatastrofen i Sydkorea i april, meddelar landets president.

Sydkoreas president Park Geun-Hye tog i en tv-sändning på måndagen på sig ansvaret för färjekatastrofen i april då över 280 människor omkom.

– Det yttersta ansvaret är mitt, sade hon gråtande inför kamerorna enligt AFP.

Vill sparka kustbevakningen

Hon vill upplösa kustbevakningen och att dess uppgifter i stället ska skötas av polis och av ett just inrättat departement för nationell säkerhet. Enligt presidenten fungerar inte kustbevakningen i sin nuvarande form: den har misslyckats med att sköta sin plikt, och fler liv kunde ha räddats om räddningsinsatser satts in omedelbart. Anhöriga är dock oroliga för att ett sådant beslut kommer att ytterligare försena att offer som fortfarande saknas kommer att hittas.

Ett sådant beslut måste godkännas av parlamentet, rapporterar BBC. Park har fått känna av en ökad impopularitet efter olyckan och har bett det sydkoreanska folket om ursäkt vid flera tillfällen, men det här var första gången hon tog på sig det direkta ansvaret.

Åtalas

Efter olyckan har kaptenen och tre besättningsmedlemmar åtalats för att ha vållat dödsfallen. Ytterligare elva besättningsmedlemmar som överlevde åtalas för försumlighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.